31.12.14

FΤ: Λιγότερο προβληματική από τις εκτιμήσεις, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...

Στην αλλαγή ρητορικής του Αλέξη Τσίπρα και στη στροφή του προς πιο μετριοπαθείς θέσεις που σταδιακά καθησυχάζουν τους επενδυτές αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times
Η...
βρετανική εφημερίδα μιλά για επίθεση γοητείας του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα διαλύει κάποιους από τους φόβους των επενδυτών.

Επικαλείται δε απόψεις αναλυτών οι οποίοι θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα φανεί πιο ρεαλιστής από ό,τι υποδεικνύει η προηγούμενη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί σχετικά μικρές αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα και να επωφεληθεί από τα πρώτα στάδια της ελληνικής ανάκαμψης αντί να την εκτροχιάσει.

Οι Financial Times σημειώνουν ακόμη πως πολλοί επενδυτές θεωρούν τις ελληνικές εκλογές ως πιθανή αγοραστική ευκαιρία, υποστηρίζοντας ότι πιθανότατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι λιγότερο προβληματική από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί θετική συνολικά για την ευρωζώνη, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αμφισβήτηση του δόγματος της λιτότητας στην ευρωζώνη.

Πάντως, η εφημερίδα αναφέρεται και σε εκτιμήσεις αναλυτών που εκφράζουν την ανησυχία πως οι ίδιες λαϊκιστικές δυνάμεις που φέρνουν το ΣΥΡΙΖΑ κοντά στην εξουσία μπορεί να γίνουν πιο δυνατές ανά την Ευρώπη, δημιουργώντας νέες αμφιβολίες σχετικά με αυτό που κάποτε φαινόταν ως εκκολαπτόμενη ανάπτυξη.

Σημειώνεται πως χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg έκανε αναδρομή στην αρχή της κρίσης σημειώνοντας πως τότε η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίζονταν να πίεζαν τους ομολόγους τους για μέτρα λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και πως πλέον ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos εμφανίζονται να πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στη βάση αυτή το πρακτορείο υποστήριξε πως το δίδυμο Tsiglesias θα αντικαταστήσει το δίδυμο Merkozy.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: