20.2.15

«Ελλάδα γιατί δεν φοράς κράνος;»...


Τι ακριβώς θέλουν να κάνουν, Μέρκελ και Σόιμπλε...
Το ανέκδοτο με το «γιατί δεν φοράς κράνος;» θυμίζει η στάση του Βολφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα, αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δείχνει να απορρίπτει κάθε ελληνική πρόταση προτού αυτή φθάσει καν στα χέρια του. Και βέβαια, όπως και στο ανέκδοτο, ακολουθεί το...
σκαμπίλι, αφού η Αθήνα «δεν φορά κράνος».

Η γερμανική στάση αποτελεί ένα μείγμα ιδεοληψίας, προκατάληψης και άσκησης ιδιοτελών συμφερόντων, στο βωμό των οποίων θυσιάζει ακόμα και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που, προφανώς, το Βερολίνο φαντασιώνεται να ακολουθεί σαν ορντινάτσα τις ιδιοτροπίες και τα «θέλω» του.

Πέρα από τα αστεία, όμως, η στάση της Γερμανίας και της Άνγκελα Μέρκελ είναι μνημείο ιστορικής ασυνειδησίας, αφού γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της ταπείνωσης, της απομόνωσης και της προσβολής της αξιοπρέπειας ενός λαού. Εκτός... Εκτός και εάν αυτό είναι ακριβώς που θέλουν να κάνουν. Εάν, δηλαδή, μιλάμε για ένα συμπλεγματικό ιστορικό ρεβανσισμό, ο οποίος μόνο δεινά έφερε και μόνο δεινά επιφυλάσσει για την Ευρώπη.

Σ' αυτή την περίπτωση η συμπεριφορά του Βερολίνου αφορά όχι μόνο τους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και όσους συνέβαλαν στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση και ανάκαμψη της Γερμανίας, δείχνοντας μεγαλοψυχία και γενναιότητα δίπλα και πλάι στον πολιτικό πραγματισμό.

Τάσος Τσακίρογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: