3.2.15

Σημειολογία και ουσία...


Δυο νέοι άνθρωποι, που με βήμα αποφασιστικό, αλλά καθόλου αμήχανο προχωρούν προς την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, πλαισιώνοντας έναν εξίσου νέο πρωθυπουργό, που καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας. Μια πολιτική εξουσία που ξεκινάει την ...
πορεία της αποτίνοντας φόρο τιμής στους ήρωες της αντίστασης.

Ενας υπουργός Οικονομικών που, με άνεση και σχέδιο, αποδομεί το ευρωπαϊκό κατεστημένο, μετασημασιολογώντας τους νεκρούς αριθμούς στο όνομα της τιμής και της ιστορίας των ζωντανών ανθρώπων. Ενα Κοινοβούλιο που γκρεμίζει τα τείχη του περιφραγμένου χώρου των αρχόντων, που παρέμενε αδιαπέραστος στους αρχόμενους.

Ενας μη θρησκευόμενος πρωθυπουργός που επιδιώκει τη συμμαχία της Εκκλησίας, σεβόμενος τους θρησκευόμενους Ελληνες. Μια χώρα που, μετά από ελάχιστες μέρες, δεν αντιμετωπίζεται πια ως πτωχός συγγενής ή αποδιοπομπαίος τράγος. Ενας πλανητάρχης που άγεται στο να συνυπογράψει την επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθούν οι κυρίαρχες μέχρι τώρα τάσεις.

Εικόνες μιας νέας εποχής που ανατέλλει. Πρώτα σκιρτήματα ενός κοσμοϊστορικής εμβέλειας συμβάντος; Το μέλλον θα το δείξει! Οπως όμως τεκμαίρεται από τα χαμόγελα που ανθίζουν στους δρόμους, τα σημεία βρίσκονται εδώ, ευοίωνα, επίμονα, εύγλωττα και αδιάψευστα. Σημεία που, ακόμα και αν δεν προδικάζουν ολόκληρη την ουσία, είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της ουσίας. Πριν από όλα τα άλλα, το πολιτικό εκφράζεται με αξιακούς και συμβολικούς όρους. Οπως λέει ο ποιητής, «το στυλ φτιάχνει αυτό που είναι ο άνθρωπος».

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: