20.2.15

Να μην υποκύψει η Αθήνα στο γερμανικό bullying...

Foreign Policy: Να μην υποκύψει η Αθήνα στο γερμανικό bullying
Γερμανικό bullying σε βάρος της νέας ελληνικής κυβέρνησης διαπιστώνει σε άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy και καλεί την Ελλάδα να μην υποκύψει, τονίζοντας ότι το θέμα δεν έχει μόνο ηθική διάσταση αλλά...
και απόλυτα οικονομική.
Ο αρθρογράφος Φιλίπ Λεγκρέν, αναφέρεται στις ασφυκτικές πιέσεις των πιστωτών στη νέα ελληνική κυβέρνηση, από την οποία – όπως αναφέρει – ζητούν να γίνει "καλός Ευρωπαίος" και της αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για άφεση του χρέους της.
Ο Λεγκρέν ασκεί δριμεία κριτική στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή δε διαχειρίστηκε σωστά την κρίση, επισημαίνοντας ότι το ΑΕΠ της Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι χαμηλό, ενώ η ανεργία καλπάζει.
Υπογραμμίζει, δε, ότι η πολιτική στάση της Ευρώπης ορίζεται από το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ και υλοποιείται στις Βρυξέλλες, ενώ κάποιες φορές μετριάζεται, αλλά πιο συχνά επιβάλλεται από την ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.
Όπως αναφέρει, αυτή η αλυσίδα είναι καταστροφική, γιατί συνεχίζονται οι πολιτικές λιτότητας, οι περικοπές μισθών, η ανεκτικότητα προς τις τράπεζες, η άρνηση για αναδιάρθρωση του χρέους και η προσαρμογή στο μερκαντιλισμό της Γερμανίας.
"Όλα αυτά οδηγούν την Ευρώπη στην τάφρο" σημειώνει.
Εκτιμά, πάντως, ότι αν και από μόνη της η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αλλάξει την Ευρωζώνη, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης της αυξανόμενης πολιτικής αντίδρασης εναντίον των πολιτικών που προκαλούν στασιμότητα στην Ευρωζώνη.
"Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, υπάρχει η ελπίδα το 'νεκρό χέρι του Μερκελισμού' να ξεκουμπωθεί" υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.
Κατά τον Λεγκρέν το σχέδιο τεσσάρων σημείων που προέβαλε ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι κατ' εξοχήν λογικό. Προϋποθέτει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αύξηση των κοινωνικών δαπανών, λιγότερο επαχθείς υποχρεώσεις και κυρίως μεταρρυθμίσεις, με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ, που θα αλλάξουν κατά πολύ την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Στο παράλληλο σύμπαν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως, θεωρείται μια ανεύθυνη πρόταση. Η Ελλάδα πρέπει να απομυζηθεί για να εξυπηρετήσει τους ξένους πιστωτές της, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με το Foreign Policy, παρότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει ο φόβος πως θα επικρατήσει η Γερμανία. Η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά, η ΕΚΤ περιορίζει τη ρευστότητα, έτσι ο συμβιβασμός-παράδοση μπορεί να συμβεί τώρα.
Ωστόσο, επισημαίνει, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ τότε τα χρέη της προς τις πιστώτριες χώρες δε θα αποπληρωθούν ποτέ, ενώ οι κερδοσκόποι θα ποντάρουν στην επόμενη χώρα που θα την ακολουθήσει με την Πορτογαλία να είναι πρώτη στη λίστα.
Και διερωτάται κατά πόσο το Βερολίνο και η Φραγκφούρτη θέλουν όντως να σπρώξουν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.
"Αμφιβάλλω", λέει ευθαρσώς ο Λεγκρέν. "Η Ελλάδα έξω από το ευρώ και χωρίς το χρέος στους ώμους της, θα περάσει από μια φάση χάους, αλλά στη συνέχεια θα καταφέρει να αναπτυχθεί. Συνέβη ακόμα και στην Αργεντινή παρά την κακοδιαχείριση της κατάστασής της από τους πολιτικούς της".
Και καταλήγει:
«Το καθεστώς της Ευρωζώνης, όπως και πολλά ΜΜΕ θεωρούν ανόητο να αντισταθεί η Ελλάδα στη Γερμανία. Αλλά είναι το ίδιο ανόητο και να υποκύψει. Αυτό που θα συμβεί είναι να αφήσει τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στο στρατόπεδο αντι-Μερκελισμού, κάτι που θα προμήνυε κακούς πολιτικούς οιωνούς. Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παραμείνει σταθερή -όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και πολλοί Ευρωπαίοι την καλούν να κάνει- μπορεί να αποκτήσει μια πιο δίκαιη συμφωνία για τον ελληνικό λαό και, με λίγη τύχη, και την ευρωζώνη».

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: