31.3.15

Αβεβαιότητα και ανησυχία για τις διαπραγματεύσεις...

Αβεβαιότητα και ανησυχία για τις διαπραγματεύσειςΑβεβαιότητα και ανησυχία επικρατούν σε Αθήνα και Βρυξέλλες, καθώς η πολυπλοκότητα των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας δεν...
αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Η ελληνική πλευρά καλείται από τους τεχνοκράτες της άλλης πλευράς όχι σε μαραθώνιο, αλλά σε sprint λίγων ημερών, ενώ η πληροφόρηση που υπάρχει αποκλείει “πολιτική λύση” με “γρηγορότερη εκταμίευση” από τις συνεδριάσεις του euro working group, ή του eurogroup.

Eurogroup δεν προβλέπεται και οι συνεδριάσεις του EWG, αυτή και την άλλη εβδομάδα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την τεχνική δουλειά που γίνεται σε επίπεδο τρόικας θεσμών και Ελλήνων τεχνοκρατών.

Οι Βρυξέλλες και οι αγορές έχουν το βλέμμα στραμμένο στον ISDA (International Swaps and Derivatives Association), o οποίος πρέπει να γνωμοδοτήσει αν μια καθυστέρηση στην πληρωμή της δόση των 448 εκ προς το ΔΝΤ αποτελεί ή όχι πιστωτικό γεγονός (credit event) και αν θα πληρωθούν τα CDSs (Credit default Swaps - ασφάλιστρα κινδύνου) ή όχι.

Αυτό αποτελεί το κύριο ερώτημα των ημερών, καθώς οι συζητήσεις είναι πολύπλοκες θα κρατήσουν χρόνο - η ελληνική πλευρά ακόμα μαθαίνει πως γίνεται αυτή η διαδικασία (της αξιολόγησης) και μια ενεργοποίηση των CDSs θα περιέπλεκε εξαιρετικά τα πράγματα τόσο για την ελληνική, όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Βεβαίως ο ISDA θα μπορούσε να κρίνει στη βάση των κανόνων του, αλλά και της αντίδρασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για το τι ισχύει στο συγκεκριμένο θέμα. Μια πηγή στις Βρυξέλλες μετέφερε την εκτίμηση ότι για λίγες εβδομάδες το ΔΝΤ θα μπορούσε να δείξει ελαστικότητα, ή πως “σκοπεύει να δείξει ελαστικότητα”, όμως η πληροφορία ελέγχεται και μεταφέρεται με κάθε επιφύλαξη.

Η υπόθεση δεν έχει φτάσει όμως ακόμα εκεί. Προς το παρόν χρειάζεται να συνεχιστεί η εποικοδομητική συνεργασία των δύο πλευρών, όπως επισημαίνει η Κομισιόν και να βελτιωθεί η ροή στοιχείων προς το προσωπικό που είναι στην Αθήνα. Στην Αθήνα θα είναι σε εξέλιξη τις επόμενες ημέρες ένας κανονικός έλεγχος με μόνη τη διαφορά ότι οι Κοστέλο, Μαζούχ και Γκογιάλ θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Στην πράξη. Η Κομισιόν εφαρμόζει την πολιτική των μηδενικών διαρροών σε σχέση με τα συγκεκριμένα στοιχεία της αξιολόγησης που είναι ανοικτά, όμως κύκλοι του Berlaymont εξηγούν καθημερινά ότι δεν πρόκειται απλά για την αξιολόγηση μιας κλειστής λίστας, αλλά για απαντήσεις της ελληνικής πλευράς στα σημεία που απαιτούνται για να κλείσει ο έλεγχος, όπως συνέβαινε πάντα.

“Οι τεχνοκράτες δεν είναι εδώ για να οδηγήσουν τα πράγματα σε ρήξη, αλλά σε λύση. Δεν ξέρω όμως τι θα συμβεί στο επίπεδο των πολιτικών”, σχολιάζει κοινοτικός αξιωματούχος, μιλώντας για το πως θα περάσει το πακέτο από το ελληνικό κοινοβούλιο...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: