9.9.15

ΚΥΠΡΟΣ: Άρχισε να καθαρίζει ο ουρανός, συνεχίζουν τα 40άρια...


Λευκωσία: Το φαινόμενο της σκόνης πάνω από την Κύπρο φαίνεται ότι θα αρχίσει να εξασθενίζει αισθητά από σήμερα το απόγευμα λόγω της αλλαγής των ανέμων, όπως φαίνεται και στη δορυφορική εικόνα. Παρόλα αυτά, η θερμοκρασία θα συνεχίσει να...
κειμένεται σε ψηλά επίπεδα, κοντά στους 40 βαθμούς, έως και το Σάββατο. Από την Κυριακή αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Πάντως, η βελτίωση όσον αφορά στη σκόνη μπορεί να αποβεί παροδική, καθώς από το Σάββατο υπάρχει πιθανότητα να έρθει στο νησί κόκκινη σκόνη, αυτή τη φορά από τη Σαχάρα, και όχι από την περιοχή της Συρίας όπως συμβαίνει τώρα, εξαιτίας των νοτιοδυτικών ανέμων, ένα φαινόμενο, όπως ανέφερε στο «philenews» μετεωρολογικός λειτουργός, που συμβαίνει κάθε χρόνο.

Σε επικίνδυνα υψηλά ποσοστά παραμένει και σήμερα το επίπεδο της σκόνης στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία κυρίως των ευάλωτων ομάδων.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, στις 9 το πρωί τα ποσοστά σκόνης ήταν:
● Λευκωσία: 401,4 μικρογραμμάρια
● Λεμεσός: 752.9 μικρογραμμάρια
● Λάρνακα: 511,7 μικρογραμμάρια
● Πάφος: 138,1 μικρογραμμάρια
● Ζύγι: 531.1 μικρογραμμάρια
● Αγ. Μαρίνα Ξυλιάτου: 136,4 μικρογραμμάρια

Περισότερες πληροφορίες και επιγραμμική (on-line) ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις 4 τα ξημερώματα τα ποσοστά σκόνης στη Λεμεσό ανέρχονταν σε 1021,5 μικρογραμμάρια, στο Ζύγι 802,3 ενώ λίγο καλύτερη, αν και σε ψηλά επίσης επίπεδα, ήταν η κατάσταση στη Λευκωσία όπου οι μετρήσεις έδειξαν 377,4 μικρογραμμάρια.

Στις υπόλοιπες περιοχές το ποσοστό σκόνης ήταν εντός των επιτρεπτών ορίων.

Επικίνδυνα σωματίδια από την πρωτοφανή καταιγίδα σκόνης

Με συναγερμό στα νοσοκομεία και δεκάδες πολίτες να καταφεύγουν στις Πρώτες Βοήθειας, με αλλαγές 24 πτήσεων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αλλά και με κίνδυνο να μην ανοίξουν αύριο τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης η Κύπρος βιώνει μια καταιγίδα σκόνης, που δεν έχει προηγούμενο.

Η απόφαση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα ληφθεί σήμερα ανάλογα με την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, που πάντως θα αρχίσει να υποχωρεί αύριο το απόγευμα, αλλά με πρόβλεψη ότι θα επανέλθει. Τα ιδιωτικά σχολεία πάντως έχουν ήδη ανοίξει, αλλά το υπουργείο Παιδείας δεν εξέδωσε καμιά εγκύκλιο για το τι πρέπει να κάνουν, καθώς θεωρεί ότι επαφίεται στα ίδια τα σχολεία ο χειρισμός της υπόθεσης.

Νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί, που βρίσκονται σε λειτουργία, όπως και τα ιδιωτικά σχολεία, δεν έχουν κρατικές οδηγίες και πράττουν κατά την κρίση τους. Παρότι υπουργείο υγείας και υπουργείο Εργασίας καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τις κινήσεις τους δεν υπάρχει καμιά πρόνοια για τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, τους φοιτητές και τα νήπια.

Κι αυτό όταν ακόμα η ιπποδρομιακή συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αναβλήθηκε για την Παρασκευή. Οι γιατροί ωστόσο προειδοποιούν ότι τα σωματίδια σκόνης γίνονται τοξικά στην πορεία τους αφού συσσωρεύουν επικίνδυνα στοιχεία, που διεισδύουν στο αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να προσβάλουν ζωτικά όργανα.

Η καταιγίδα σκόνης δεν επηρεάζει μόνο την Κύπρο, αλλά όλη τη Μεσόγειο. Πρόκειται για δύο διαφορετικά συστήματα, με το ένα να μεταφέρει σκόνη από τη Σαχάρα και ιδιαίτερα από τη Λιβύη προς την Ευρώπη και το δεύτερο από τη Συρία, που επηρεάζει και την Κύπρο.

Τι προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

Σήμερα ο καιρός θα είναι αίθριος. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται τοπικά σκόνη, που από το απόγευμα αναμένεται να υποχωρήσει. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς, μέχρι 3 μποφόρ αλλά το απόγευμα θα καταστούν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά λίγο ταραγμένη, στα βόρεια και δυτικά, αλλά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη στα υπόλοιπα παράλια, για να καταστεί το απόγευμα γενικά λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 35 στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 33 στα υπόλοιπα παράλια και στους 31 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και τοπικά ως βόρειοι, ασθενείς, μέχρι 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, στα νότια και ανατολικά, αλλά στα δυτικά και βόρεια θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 22 στα υπόλοιπα παράλια και στους 20 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ το Σάββατο πιθανό να εμφανιστεί αραιή σκόνη. Τη νύκτα και νωρίς το πρωί ενδέχεται να σχηματιστεί τοπική χαμηλή νέφωση ή και αραιή ομίχλη. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Εξαιρετικά ασυνήθιστο φαινόμενο

Εξαιρετικά ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Κύπρου, χαρακτήρισε το φαινόμενο ο μετεωρολογικός λειτουργός, Φίλιππος Τύμβιος, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίσαμε και το 2003. «Ο συνδυασμός της ισχυρής ανατολικής κυκλοφορίας στα κατώτερα επίπεδα, με τη σκόνη που υπήρχε πάνω από τις ερήμους της Μέσης Ανατολής, έφερε τη σκόνη τόσο μακριά», ανέφερε στον «Φ», ενώ ερωτηθείς κατά πόσον μπορούσε να προβλεφθεί η καταιγίδα της σκόνης, παραδέχτηκε ότι τα μοντέλα αποδείχθηκαν ανεπαρκή στη συγκεκριμένη περίπτωση και μας εξηγεί: «Το πρόβλημα είναι ότι παίρνουμε τις ενδείξεις για τέτοια ακραία φαινόμενα από τους υπολογιστές μας, από τα μοντέλα μας. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Όχι μόνο τα δικά μας, αλλά παγκόσμια. Τα περισσότερα έπεσαν έξω. Υπήρχαν, βέβαια, μοντέλα που είδαν το φαινόμενο, αλλά στην πλειονότητά τους, έπεσαν έξω».

Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον κ. Τύμβιο, δεν επηρεάζει μόνο την Κύπρο. «Υπάρχει γενικότερη μεταφορά σκόνης σε όλη τη Μεσόγειο. Είναι, όμως, δύο διαφορετικά συστήματα. Το ένα μεταφέρει σκόνη από τη Σαχάρα και ιδιαίτερα από τη Λιβύη και το σπρώχνει στην Ευρώπη. Η δική μας σκόνη προέρχεται από τα ανατολικά, από τη Συρία». Επισημαίνει, επίσης, ότι εκείνο που ήταν ιδιαίτερα έντονο, ήταν η ανύψωση της σκόνης. «Δεν ήταν μόνο η μεταφορά του αέρα, αλλά και η ανύψωση της σκόνης σε εκείνες τις περιοχές που σήκωσε ένα σύννεφο και το έφερε σιγά–σιγά στις περιοχές μας». Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναφέρει, «δείχνει την ύπαρξη σκόνης στην ατμόσφαιρα σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχαμε προχθές, χθες και πιθανότατα σήμερα. Και σήμερα, μπορεί να έχουμε το φαινόμενο, αλλά λίγο πιο τοπικό. Δηλαδή, θα έχουμε πτώση της ορατότητας και αυξημένους ρύπους, αλλά όχι στην έκταση που το έχουμε αυτές τις μέρες. Το φαινόμενο χθες, εκτεινόταν σε όλη την Κύπρο, αλλά με διαφορετική ένταση».

Σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το κύμα σκόνης κινείται προς νότια με βάση τις τιμές των σωματιδίων σκόνης που καταμετρούνται ανά ώρα. Το Τμήμα καλεί το κοινό και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται. Επίσης, απαιτείται όπως οι εργοδότες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτουμένους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους.

O Φιλελεύθερος
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: