21.9.15

Νίκος Παππάς: «Αμέσως δουλειά για βιώσιμη συμφωνία»



Εκλογές με ξεκάθαρο πρόγραμμα για πρώτη φορά, ήταν αυτές της 20ής Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Νίκο Παππά.
«Πρέπει η κυβέρνηση να σχηματιστεί αμέσως και να...
ξεκινήσουμε τη δουλειά» είπε ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, εκτιμώντας πως το κρίσιμο για τη νέα κυβέρνηση είναι ο τρόπος που θα διαχειριστεί τα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας, ώστε αυτή να «καταστεί βιώσιμη». «Δεν έχουμε χρόνο για καθυστερήσεις και μισόλογα, τόνισε ο Νίκος Παππάς και κατέληξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί αμέσως, πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια και να ξεκινήσουμε τη δουλειά».

Απαντώντας σε ερώτημα αν οι 155 βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι αρκετοί για τη δύσκολη ατζέντα που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση και για το ενδεχόμενο πρόσθετων συμμαχιών με άλλα κόμματα ή βουλευτές, ο συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα υποστήριξε πως «η προσδοκία και η δυνατότητα ευρύτερων συμμαχιών δεν πρέπει να εγκαταλείπεται».

Μάλιστα τόνισε πως αφού η κυβέρνηση διασφαλίζει τη σταθερότητα, «στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι υπάρχει η τυπική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η άλλη δυνατότητα πρέπει πάντα, κατά τη γνώμη μου, να εξαντλείται».

«Σαφής λαϊκή εντολή»

Ο Νίκος Παππάς μίλησε για «σαφή λαϊκή εντολή», καθώς πρόκειται για τις «πρώτες εκλογές οι οποίες έχουν πάρα πολύ ξεκάθαρο στους πολίτες και τον κόσμο το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί. Δεν είναι όπως οι προηγούμενες, όπου υπήρχε το ερώτημα της διαπραγμάτευσης και η κατάληξη της διαπραγμάτευσης ήταν άγνωστη».

Συνεπώς, κατέληξε, «υπάρχει μια συμφωνία, η οποία θα τηρηθεί» και εντός της «υπάρχουν θέματα ανοιχτά, θέματα τα οποία, κατά τη γνώμη μου, ο τρόπος που θα τα διαχειριστεί η κυβέρνηση θα κρίνει και το αν αυτή συμφωνία θα καταστεί βιώσιμη».

Όροι για βιώσιμη συμφωνία

Επεξηγώντας τι εννοεί με τον όρο βιώσιμη, είπε πως «αν παρθούν μέτρα, τα οποία απορυθμίζουν έτι περαιτέρω την αγορά εργασίας και συντείνουν σε έναν νέο κύκλο ύφεσης, αυτό θα υπονομεύσει τη σταθερότητα, τη συμφωνία, την οικονομία και την κοινωνία μας -αν γίνουν επιλογές των ακραίων ιδιωτικοποιήσεων για τη δημόσια περιούσια και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα υπονομεύσει τη σταθερότητα».

Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά, το ισχυρό μιας κυβέρνησης «δεν κρίνεται από τον απόλυτο αριθμό βουλευτών που την απαρτίζουν και που τη στηρίζουν», αλλά από το κατά πόσον «μπορεί να είναι αποτελεσματική και να βάζει προτεραιότητες που διαμορφώνουν κοινωνικές συναινέσεις». Και τόνισε πως «το παράδειγμα του Παπαδήμου είναι σαφές», διότι η κυβέρνησή τους «είχε τεράστια κοινοβουλευτική στήριξη από τα κραταιά κόμματα της μεταπολίτευσης και σε λίγους μήνες κατέρρευσε».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: