18.9.15

Ουγγαρία εναντίον δημοσιογράφων...

Πληθαίνουν τα περιστατικά επιθέσεων της ουγγρικής αστυνομίας σε δημοσιογράφους που καλύπτουν την προσφυγική κρίση στα σύνορα, ενώ η κυβέρνηση της χώρας τονίζει ότι η αστυνομία «κάνει το καθήκον της».
Την περασμένη Τετάρτη ο σερβικός τηλεοπτικός σταθμός RTS κατήγγειλε ότι...
ένα ολόκληρο συνεργείο του δέχθηκε επίθεση από την ουγγρική αστυνομία, σε δρόμο κοντά στα σύνορα του Ρόζκε, όπου αστυνομικοί επιτέθηκαν σε πρόσφυγες το απόγευμα της ίδιας μέρας. Εκτός από τους Σέρβους, ωστόσο, αρκετοί άλλοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την προσφυγική κρίση έχουν δεχθεί επιθέσεις. Η κυβέρνηση της Σερβίας έστειλε διπλωματικό έγγραφο στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάσιτς, με το οποίο ζητάει να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι για την επίθεση στο τηλεοπτικό συνεργείο και να δοθούν εγγυήσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί. Η ουγγρική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε κατηγορία.

Επίθεση δέχθηκε κι ένας από τους ανταποκριτές της πολωνικής δημόσιας τηλεόρασης, που χτυπήθηκε με γκλομπ στο κεφάλι παρά το γεγονός, σύμφωνα με την πολωνική πρεσβεία, ότι φώναζε στην αστυνομία «Τύπος, Τύπος!». Δεν φορούσε γιλέκο που να υποδηλώνει κάτι τέτοιο, αλλά ο συνάδερφος του που βρισκόταν δίπλα του κρατούσε ένα τηλεοπτικό μικρόφωνο. Ο άτυχος δημοσιογράφος δέχθηκε της πρώτες βοήθειες επί τόπου, ωστόσο όταν ζήτησε από Ούγγρους αστυνομικούς να τον μεταφέρουν στη σερβική πλευρά των συνόρων, εκείνοι τον συνέλαβαν κατηγορούμενο για παράνομη είσοδο στη χώρα και συνεργό σε παράνομη διαδήλωση.

Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες ο Γουόρεν Ρίτσαρντσον, ένας Αυστραλός φωτορεπόρτερ δέχθηκε κλωτσιά στο κεφάλι στο πόδι και στα πόδια. Ο Ρίτσαρντσον μένει για χρόνια στη Βουδαπέστη κι έχει ουγγρική οικογένεια. Μαζί με τον Αυστραλό και τον Πολωνό συνάδερφο του, ένας Σλοβάκος δημοσιογράφος συνελήφθη από τις ουγγρικές αρχές. Ο δημοσιογράφος ανέβασε στο twitter μία φωτογραφία από το κελί τους:

Ένας Ελβετός δημοσιογράφος υποστηρίζει επίσης ότι χτυπήθηκε με γκλομπ από την αστυνομία της Ουγγαρίας. Λίγες ώρες αργότερα ανέβασε στα κοινωνικά μέσα μία εικόνα από τη ματωμένη μπλούζα του και το μικρόφωνο, γράφοντας ότι δεν περίμενε ποτέ ότι κάτι τέτοιο θα του συμβεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ευχαρίστησε τους μετανάστες που του έδωσαν κάτι να πιει μετά την επίθεση.

«Χτυπούν, καταστρέφουν και διαγράφουν υλικό»

Θορυβημένος από τις συνεχείς καταγγελίες, την Πέμπτη ο διεθνής Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη απαίτησε από την Ουγγαρία να σταματήσει να «απειλέι και να εμποδίζει τη δουλειά των δημοσιογράφων», μετά τη δημοσιοποίηση των επιθέσεων της ουγγρικής αστυνομίας στους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Ο αντιπρόσωπος του Οργανισμού και υπεύθυνος για την ελευθερία του Τύπου Ντούνια Μιγιάτοβιτς τόνισε ότι η Ουγγρική αστυνομία τις τελευταίες μέρες έχει χτυπήσει δημοσιογράφους, έχει καταστρέψει τον εξοπλισμό τους κι έχει διαγράψει οπτικοακουστικό υλικό. «Αυτή η συμπεριφορά είναι εντελώς απαράδεκτη» ανέφερε ο Μιγιάτοβιτς σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

«Η αστυνομία κάνει το καθήκον της»

Ενώ οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά του Τύπου πληθαίνουν, η Ουγγαρία επιμένει να αρνείται κάθε κατηγορία και να υποστηρίζει ότι η αστυνομία δρα με νόμιμο και αναγκαίο τρόπο.

Σύμφωνα με τον Ζόλταν Κόβακς, κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα ΜΜΕ δεν πρέπει να είναι παρόντα στις πρώτες σειρές των συγκρούσεων αστυνομίας - προσφύγων, καθώς ένας αστυνομικός δρα χωρίς να μπορεί να αποφασίσει «ποιος του επιτίθεται και ποιος είναι δημοσιογράφος». Ο Κόβακς πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι υπό κράτηση, αλλά έχει ξεκινήσει νομική διαδικασία για τρεις φωτογράφους. Ωστόσο, όπως ανέφερε, αυτοί έχουν αφεθεί ελεύθεροι και θα κληθούν να καταθέσουν.

Από την πλευρά του ο Γκιόργκι Μπακόνι, σύμβουλος του πρωθυπουργού Βίκτος Ορμπάν, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων η ουγγρική αστυνομία έκανε το καθήκον της σύμφωνα με το νόμο και χωρίς να ξεπεράσει τα όρια, ακολουθώντας της εντολές του διοικητή της.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: