19.9.15

Γρίφος το Ασφαλιστικό...

 Μπροστά στον Γολγοθά της τήρησης των δεσμεύσεων θα βρεθεί η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις αυριανές εκλογές. Το πρόβλημα έγκειται, βέβαια, στα...
αυστηρά χρονοδιαγράμματα που έχουν νομοθετηθεί. Εκεί, λοιπόν, που ο δρόμος για τον Γολγοθά είναι δύσβατος και με πολλά αγκάθια είναι στο κοινωνικό κράτος, με την κυβέρνηση να πρέπει να λύσει τον γρίφο του Ασφαλιστικού.

Μπορεί για το τέλος Σεπτεμβρίου να μην υπάρχουν ιδιαίτερα θέματα, αφού το μόνο που προβλέπεται να έχουμε κάνει ως χώρα με βάση τις εντολές των δανειστών μας είναι να έχουμε προσδιορίσει τις λεπτομέρειές τους για τη βαθμιαία εθνική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) από 1ης Απριλίου 2016. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον επόμενο Απρίλιο το 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ θα απολέσουν το πρόσθετο αυτό βοήθημα.


Συγκεκριμένα θα πρέπει:


● Να έχει συσταθεί το μητρώο παροχών.


● Να έχει καταρτιστεί η στρατηγική η οποία θα εξασφαλίσει την ένταξη των ευάλωτων ομάδων.


● Να έχουν εξευρεθεί τρόποι ώστε να αποφεύγεται η εξαπάτηση των αρχών με την ένταξη ατόμων που δεν πληρούν τα κριτήρια.


Ομως εκεί που αρχίζει ο πονοκέφαλος είναι τον μήνα Οκτώβριο, αφού μέχρι το τέλος του θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί στο Ασφαλιστικό τουλάχιστον οι εξής μεταρρυθμίσεις:


● Βελτιώσεις για την καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών.


● Καταβολή εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους με βάση το πραγματικό εισόδημα (και με ρήτρα ελάχιστης καταβολής).


● Αλλαγή του συστήματος για τις συντάξεις που είναι εγγυημένες με βάση τις εισφορές.


● Καθορισμός των κατευθύνσεων που θα οδηγήσουν στην καθολική ενοποίηση των ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων με επιμέρους ενοποιήσεις στον τρόπο καταβολής των εισφορών και των παροχών.


● Κατάργηση σε μία τριετία των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και την προσαρμογή όλων των συστημάτων εισφορών των ταμείων στον τρόπο που λειτουργεί το ΙΚΑ.


● Κατάργηση των περιττών επιβαρύνσεων κατά τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Που σημαίνει μείωση παροχών και αύξηση εισφορών στα Ταμεία στα οποία διατηρούνται κοινωνικοί πόροι (δηλαδή φόροι υπέρ τρίτων).


● Αύξηση των εισφορών που καταβάλλουν οι αγρότες στον ΟΓΑ.


● Επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (τουτέστιν το πέναλτι θα αυξηθεί από το 6% στο 16% για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης).


● Αλλαγή των στόχων των κοινωνικών συντάξεων, η οποία ενδέχεται να αυξήσει τις συντάξεις του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους.


● Τη σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016.


● Εξεύρεση ισοδυνάμων ώστε να αποκατασταθούν οι συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων που έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις των συντάξεων του 2012.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: