16.9.15

"Reuters": Γιατί δεν αρκεί η "εκτύπωση" χρήματος από την ΕΚΤ...

 Reuters: Γιατί δεν αρκεί η εκτύπωση χρήματος από την ΕΚΤΌσο οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές στην ευρωζώνη -και την Ελλάδα- δεν νιώθουν αρκετή εμπιστοσύνη ώστε να ξοδέψουν όσο χρήμα και να τυπώσει η EKT δεν θα κάνει και πολλά, αναφέρει ανάλυση στο Reuters.

Η νομισματική πολιτική φαίνεται ότι... δεν επαρκεί παρά μόνο αν υπάρξει ενίσχυση της ζήτησης. Ακόμα και η «ποσοτική χαλάρωση» στις ΗΠΑ δεν δουλεύει. Τα απτά αποτελέσματα αυτού του δίχως προηγούμενο τυπώματος χρήματος είναι αμφισβητούμενα στην καλύτερη των περιπτώσεων. Σχεδόν επτά χρόνια μετά τις πρώτες αγορές, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μόλις και μετά βίας είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αρχίσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες να εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Για την ΕΚΤ, η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων μπορεί να είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή ασχέτως τού αν θα αυξήσει το ύψος του προγράμματος, τη διάρκειά του ή και τα δύο.



To κείμενο του Reuters αναφέρει:

Το ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί σύντομα να επεκτείνει το μεγάλο της πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας γίνεται γρήγορα η επικρατούσα άποψη μεταξύ των οικονομολόγων. Ωστόσο, με ποιον τρόπο θα το πετύχει δεν είναι καθόλου σαφές.

Έπειτα από πολλή περίσκεψη και αφότου έκαμψε τη σκληρή αντίσταση της Γερμανίας, η ΕΚΤ άρχισε να εφαρμόζει τον περασμένο Μάρτιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα. Ήταν μία από τις τελευταίες επιλογές που είχε αφότου είχε ήδη μειώσει τα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδο ρεκόρ. Η ελπίδα ότι θα υπάρξουν και νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη νομισματική πολιτική στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) συνεδριάζει σήμερα και αύριο με αντικείμενο εάν θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν με μικρή πλειοψηφία ότι θα τα αυξήσει. Ωστόσο, για την Ευρωζώνη έξι μήνες ποσοτικής χαλάρωσης (σ.σ. αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ) έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα λίγα αποτελέσματα. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένουν μέτριες. Αν μη τι άλλο, φαίνεται ότι οι καλοί καιροί έχουν ήδη περάσει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η ανάπτυξη θα είναι της τάξεως του 0,4% κάθε τρίμηνο έως το τέλος του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: