20.10.15

Κατρούγκαλος: Το ασφαλιστικό είναι μια ωρολογιακή βόμβα...

... που κάποιος πρέπει να απασφαλίσει.
-Απέφυγε να πει, αν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των 1.000 ευρώ. 
-Tέλος οι επικουρικές.
-Στα 390 ευρώ η βάση της εθνικής σύνταξης...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ


«Δεν πάμε να κάνουμε μια ακόμα μείωση στις συντάξεις, αλλά μια μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει και σε αυτούς που ειναι σήμερα συνταξιούχοι να παίρνουν τις συντάξεις τους, αλλά...

κυρίως να σιγουρέψουμε πως θα τις παίρνουν και οι επόμενες γενιές, αυτοί δηλαδή που σήμερα δουλεύουν. Εμείς επιθυμούμε μια εθνική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από την φορολογία, και όχι από τις εισφορές, και θα την παίρνουν όλοι όσοι συμπληρώνουν 15 χρόνια εργάσιμου βίου», είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, "στον ενικό".

«Η πρόταση της επιτροπής σοφών δεν είναι πρόταση της κυβέρνησης. Είναι το έναυσμα ενός διαλόγου. Θα εισηγηθώ κανένα εισοδηματικό κριτήριο να μην ισχύει για τη παροχή της σύνταξης. Αυτή την πρόταση την απορρίπτουμε», ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης αυτή η μεταρρύθμιση. Στο μνημόνιο υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες αν της ακολουθούσαμε χωρίς μια συνολικότερη μεταρρύθμιση θα οδηγούσαν σε οριζόντιες μειώσεις. Ακριβώς επειδή δεν θέλαμε, λοιπόν, να πάρουμε ένα τσεκούρι και να κόψουμε συντάξεις προχωρούμε στην μεταρρύθμιση. Για να μην συνεχίσουμε τον αδιέξοδο δρόμο των άλλων. Το τσεκούρι είναι εύκολο. Το να χτίζεις είναι δύσκολο».


Στη συνέχεια ο  Κατρούγκαλος υπογράμμισε, πως, «το μνημόνιο περιλαμβάνει μια δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ. Εμείς θα μαζέψουμε τα ελλείμματα και θα προστατέψουμε τις μικρές και τις μεσαίες συντάξεις», αποφεύγοντας, ωστόσο, να δώσει αριθμούς σε ότι αφορά το τι θεωρεί η κυβέρνηση «μικρές» και «μεσαίες» συντάξεις και δεν δεσμεύτηκε ούτε για εκείνες των 1.000 ευρώ!


«Η πρόταση της επιτροπής των Σοφών είναι επί της ουσίας το Σουηδικό μοντέλο το οποίο δεν το υιοθετώ εγώ και θέλω να του κάνω ορισμένες προσθήκες. Σε αυτό το μοντέλο για παράδειγμα δεν είναι εγγυημένες οι κατώτερες συντάξεις», τόνισε επίσης ο υπουργός Εργασίας. Και αποκάλυψε πως η βάση της εθνικής σύνταξης θα είναι στα 390 ευρώ, αλλά και πως τα ταμεία αυτή τη στιγμή είναι «μέσα» περίπου 4 δισ. ευρώ!



Παράλληλα, ο  Κατρούγκαλος τάχθηκε υπέρ της εξίσωσης των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων – δηλαδή της αναλογίας των συντάξεων προς το εισόδημα των ασφαλισμένων για το οποίο κατέβαλαν εισφορές - για όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. «Δεν μπορεί, είπε, άλλος να έχει ποσοστό αναπλήρωσης 60%, άλλος 80% και άλλος 110%» τόνισε ο υπουργός Εργασίας ο οποίος παραδέχθηκε ότι από την εξίσωση αυτή θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις, τις οποίες χαρακτήρισε αναγκαίες για τη βιωσιμότητα του συστήματος. «Θα εξασφαλίσουμε με αυτό τον τρόπο ότι οι συνταξιούχοι θα παίρνουν σύνταξη και μετά από τρία χρόνια» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι παράλληλα θα βρεθούν και τα 700 εκατ. ευρώ που ζητά η τρόικα ως εξοικονόμηση πόρων το 2016.

Τέλος οι επικουρικές συντάξεις


«Η επικουρική σύνταξη είχε λόγο ύπαρξης στο παρελθόν γιατί χρηματοδοτείτο αποκλειστικά από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι στα περισσότερα ταμεία της χρηματοδότησης ήταν από το κράτος», είπε ο Κατρουγκαλος και πρόσθεσε:

 Αν εφαρμόζαμε την περίφημη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που είναι στο μνημόνιο θα οδηγούμαστε σε τυφλές μειώσεις στις επικουρικές .


«Η πρόταση η δική μου προς το υπουργικό συμβούλιο είναι να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους σε μία σύνταξη», τόνισε επίσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: