31.10.15

Ανακεφαλαιοποίηση με το βλέμμα στα «κόκκινα» δάνεια...

Τσακαλώτος - ΣταθάκηςΜειώνονται αισθητά οι πιθανότητες «κουρέματος» των καταθέσεων με το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο υπερψηφίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Πλέον, το οικονομικό επιτελείο   αρχίζει να στρέφει το βλέμμα του στo επόμενο «αγκάθι» της συμφωνίας που είναι...
τα «κόκκινα» δάνεια.

Αναλυτικότερα, υπερψήφισαν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝ.ΕΛΛ. και η Ένωση Κεντρώων. Καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Δεκτά έγιναν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στο σύνολό του. Το Ποτάμι καταψήφισε το άρθρο 2, επισημαίνοντας πως δεν έχει πρόβλεψη για τους μικροομολογιούχους.

Τσακαλώτος: «Καλύτερα από ό,τι νομίζαμε» τα stress tests

Περισσότερο αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη θετική ανακοίνωση των stress tests των τραπεζών.

Όπως είπε, τα stress tests «είναι πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζαμε και απομακρύνουν τον κίνδυνο κουρέματος των ελληνικών καταθέσεων».

Ως επιπλέον πολύ καλό λόγο για την αισιοδοξία του ανέφερε το γεγονός της συμμετοχής της ΕBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), η οποία είναι ένα σήμα στην αγορά.

 «Κάναμε υποχωρήσεις, αλλά υπάρχει διαφάνεια»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης λέγοντας ότι ως κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήθελε να μπορούμε να επηρεάσουμε τις τράπεζες για να εξυπηρετούν την πραγματική οικονομία και να μην επενδύουν σε επικίνδυνα παράγωγα.

«Παρ' όλο που κάναμε παραχωρήσεις σε σχέση με αυτά που θέλαμε», εξήγησε, «υπάρχει διαφάνεια τώρα και θα μπορούμε να επηρεάσουμε τις τράπεζες και να τις περιορίσουμε για να μην επενδύουν σε επικίνδυνα εργαλεία».

Επίσης ανακοίνωσε πως μέχρι τον Μάρτιο του 2016 θα κατατεθεί ένα νέο πιο αναπτυξιακό σχέδιο στο οποίο «είναι προφανές ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο.

»Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν μέχρι τότε. Θα το κάνουμε με οργάνωση, σύνεση και ριζοσπαστική διάθεση», κατέληξε.

 «Δεν μπορεί να φταίει για όλα ο Βαρουφάκης»

Η κριτική και οι αντιπαραθέσεις για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Έντονη κριτική δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση Γιάνης Βαρουφάκης. Τον κ. Βαρουφάκη υπερασπίστηκε παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Βαρουφάκη για να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την κατάσταση της οικονομίας. «Δεν μπορεί να φταίει για όλα ο κ. Βαρουφάκης, σε λίγο θα φταίει που η εθνική Ελλάδας έχασε και εντός και εκτός από τα Νησιά Φερόε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Υπέρ της συνέχισης της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, συντασσόμενος με την πρόταση του κ. Βορίδη, ενώ αναρωτήθηκε «εάν ο κ. Βαρουφάκης έχει ευθύνες για την επιστροφή των 11 δισ.». Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κράμα νεοφιλελευθερισμού και άσχετου κρατισμού» και υποστήριξε ότι εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση «θα πρέπει να αποκατασταθεί η οικονομική ασφάλεια προκειμένου να επανέλθουν οι καταθέσεις».

«Η συζήτηση του σημερινού Ν/Σ αποτελεί μια επιπλέον στροφή σας 180 μοιρών, σε ένα θέμα υψηλής λαϊκιστικής εκμετάλλευσης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλης και πρόσθεσε ότι αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν προσκυνημένοι από τη μία και αδούλωτοι πατριώτες από την άλλη. Ο κ. Δανέλης υποστήριξε ότι η σημερινή ανακεφαλαιοποίηση «μέσα σε πέντε μόλις μήνες από την προηγούμενη» ήταν αποτέλεσμα «του τυχοδιωκτισμού του κ. Βαρουφάκη και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης γενικότερα». Πρόσθεσε όμως ότι «αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μην καταρρεύσει».

«Αν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί θα εξαϋλωθούν οι τράπεζες και οι καταθέσεις, ενώ η οικονομία θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς. Καταλήγοντας ζήτησε από την κυβέρνηση να εργασθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με διαγραφή χρεών και επιμήκυνση των επιχειρηματικών δανείων ώστε να μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

«Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει τη διαφάνεια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούσε να συνεχιστεί η απόλυτη ασυδοσία του τραπεζικού συστήματος». Χαρακτήρισε σώφρονα πράξη το νέο σύστημα του εποπτικού ελέγχου, ενώ αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια είπε ότι αποτελεί «ιερή υποχρέωση απέναντι στα κοινωνικά στρώματα που δεν ευθύνονται σε τίποτε για αυτό το οποίο έγινε στη χώρα μας».

Εξυγίανση και θωράκιση

«Με το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια να εξυγιανθεί και να θωρακιστεί η λειτουργία των ελληνικών τραπεζών», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας. Και προσέθεσε: «Είναι στοίχημα για εμάς να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να χτυπηθεί η διαπλοκή του πολιτικού συστήματος με τα μέσα ενημέρωσης και τους νταβατζήδες».

Ο κ. Μπαλαούρας τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες αποδεικνύουν ότι τα ποσά που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση τους θα είναι πολύ λιγότερα και επομένως θα υπάρχει μικρότερη επίπτωση για τις κατηγορίες των πολιτών που έχουν ανάγκη στήριξης.

«Το επόμενο μας βήμα θα είναι η διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Είμαστε με το μάτι προσανατολισμένο σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, είμαστε μαζί τους και η λύση που θα δώσουμε θα είναι πιο σωστή και αποτελεσματική σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση», τόνισε.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα stress tests, το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες έχει φθάσει πλέον τα 107 δισ. ευρώ (ήτοι 52% των συνολικών δανείων).

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε ακόμα τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι προχώρησαν σε ανακεφαλαιοποιήσεις στηρίζοντας με δισεκατομμύρια ευρώ το τραπεζικό σύστημα, χωρίς σχέδιο και χωρίς εγγυήσεις.

 Ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

«Σταθερά, διαχρονικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος στην προσπάθεια μας να επανέλθει σε σταθερή τροχιά το τραπεζικό σύστημα, και σήμερα έρχεται να κάνει ο ίδιος αυτό που μας κατηγορούσε», υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας ότι οι επικίνδυνοι και λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έφεραν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιους κινδύνους.

«Η αλήθεια είναι ότι η αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση της Αριστεράς τα έκανε πάλι μούσκεμα, παγιδευμένη σε ιδεοληψίες, μύθους και ενδογενείς αντιφάσεις», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες στο νομοσχέδιο, οι οποίες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την παρουσία των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

 Καταστροφική πολιτική...

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανερμάτιστη, τυχοδιωκτική και καταστροφική πολιτική, που οδήγησε την ελληνική οικονομία στη καταστροφή. «Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είναι κόλαφος για την πολιτική που ακολουθήθηκε από την αρχή του χρόνου. Οι συνάδελφοι της συγκυβέρνησης δείχνουν ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις σοβαρότατες ευθύνες τους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μανιάτης, υποστήριξε ακόμα ότι οι εταίροι δεν εμπιστεύονται τη σημερινή κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της είναι «ο νόμος αυτός που αφελληνίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς σε όλους τους οργανισμούς εποπτείας τον τελικό λόγο θα έχουν οι τρεις θεσμοί που θα αποφασίζουν».

«Υπερψηφίζουμε επί αρχής και αναμένουμε να δούμε πιθανές βελτιώσεις, γιατί κύριο μέλημα μας είναι να προστατεύσουμε τους μικροκαταθέτες και τους Έλληνες πολίτες από κόκκινα δάνεια», κατέληξε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Πρώτα θα εξυγιανθούν και μετά θα ιδιωτικοποιηθούν

Σφοδρή κριτική από την πλευρά του ΚΚΕ. «Επιλογή της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει την είσοδο ιδιωτών στις τράπεζες. Την ίδια πολιτική υποστήριζαν και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

»Ο στόχος για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών είναι προσωρινός. Πρώτα θα εξυγιανθούν και μετά θα ιδιωτικοποιηθούν, για αυτό και προβλέπεται μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Κουτσούμπας: Τερατούργημα

Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο.

Το χαρακτήρισε «τερατούργημα» και υποστήριξε ότι συνιστά «μάθημα για τον ταξικό ρόλο που παίζει το αστικό κράτος στην καπιταλιστική οικονομία».

Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον κίνδυνο του κουρέματος των καταθέσεων «ως φόβητρο για να φορτώσει τα βάρη στον λαό και να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις απώλειες των τραπεζικών και των μονοπωλιακών ομίλων».

Όσον αφορά δε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις συνεταιριστικές τράπεζες, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για «παράδοση των συνεταιριστικών τραπεζών στους μεγάλους ομίλους και διαχωρισμό της Τράπεζας Αττικής από το ΤΣΜΕΔΕ».

  Δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε

«Δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε ότι μπορεί να αποτρέψει το κούρεμα των καταθέσεων. Αυτό ήταν προϋπόθεση, εξάλλου, και πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου», τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης χαρακτηρίζοντας διπλά επιβεβλημένη την προστασία των δανειοληπτών. «Αυτό που κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο είναι να ρίχνετε και άλλα λεφτά φορολογουμένων σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο», είπε ο κ. Θεοχάρης.

Παρέρχεται ο κίνδυνος κουρέματος

Ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ., δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο με το οποίο, όπως είπε, παρέρχεται ο κίνδυνος «κουρέματος» των καταθέσεων, δρομολογείται η άρση των capital controls και ενισχύεται η διαφάνεια.

«Ως μία τελευταία προσπάθεια να μην πέσουμε στο γκρεμό, ψάχνοντας ένα κλαδί να κρατηθούμε, φτάνει να είναι γερό», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιος Κατσαντώνης, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του δεν δίνει, πάντως, λευκή επιταγή.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: