19.10.15

Δήμαρχος της Κολωνίας η Ρέκερ...

Ρέκερ
... που έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης...
Δήμαρχος της Κολωνίας εκλέχτηκε χθες η Χενριέτε Ρέκερ, η οποία δέχτηκε το Σάββατο επίθεση με μαχαίρι από άνδρα με ρατσιστικό κίνητρο, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Έλαβε το υψηλό ποσοστό του...
52,64% των ψήφων της πόλης, προπυργίου των σοσιαλδημοκρατών, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα. Ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της ήρθε δεύτερος με το 32,03%.

Η κ. Ρέκερ, που έπεσε θύμα της επίθεσης καθώς συμμετείχε στις επιχειρήσεις αρωγής προς τους πρόσφυγες, νοσηλεύεται στην εντατική, αφού τραυματίστηκε σοβαρά στον λαιμό την ώρα που πραγματοποιούσε την τελευταία προεκλογική της συγκέντρωση.

Ο υποψήφιος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), που έπαιξε το αντιπροσφυγικό χαρτί, εξασφάλισε το 4,01% των ψήφων. Μικρή ήταν η συμμετοχή, αφού ψήφισε περίπου το 40% των εκλογέων.

Η 58χρονη πολιτικός ήταν ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά υποστηρίχτηκε από το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ, τους φιλελεύθερους και τους οικολόγους. Ήταν το φαβορί ανάμεσα σε έξι υποψήφιους, στην τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Γερμανίας, όπου ζει μία σημαντική μουσουλμανική κοινότητα που υποδέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Η νέα δήμαρχος της Κολωνίας, άγνωστη μέχρι χθες σε εθνικό επίπεδο, είναι επικεφαλής της υπηρεσίας που ασχολείται με την υποδοχή και τη στέγαση των προσφύγων που φτάνουν στην Κολωνία.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και απαντώντας στις επικρίσεις του σοσιαλδημοκράτη δημάρχου της Κολωνίας έγραφε στην ιστοσελίδα της: «Όταν μιλώ για πρόσφυγες, δεν θέλω να συνδέσω το θέμα με περιοριστικά μέτρα, με ένα βάρος, αλλά με μία δυναμική, με μία ευκαιρία».

Ο δράστης της επίθεσης είναι 44χρονος Γερμανός, ο οποίος ήταν γνωστός κατά το παρελθόν για τις σχέσεις του με την ακροδεξιά.

Σύμφωνα, με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του στους αστυνομικούς ότι «οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές μας» και ότι »η σαρία θα κυριαρχήσει σύντομα στη Γερμανία».

Είχε συμμετάσχει σε επεισόδια που είχαν γίνει το 1993 και 1994, κατά τη διάρκεια «τελετών μνήμης» που οργάνωσαν νεοναζιστικές οργανώσεις την ημέρα θανάτου του ναζί ηγέτη Ρούντολφ Ες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: