29.10.15

Τη βίλα που γυρίστηκε η "Υπολοχαγός Νατάσα" θέλει η Μπιρμπίλη για έδρα της...

Θέλει να μεταφέρει τα γραφεία του ΟΗΕ στη βίλα Καζούλη στην Κηφισιά...

Η θητεία της στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ως υπουργού Περιβάλλοντος, τη διετία 2009-2011, άνοιξε...
διεθνείς δρόμους στην Τίνα Μπιρμπίλη. Η γυμνασμένη πολιτικός, που δεν αποχωρίστηκε το αθλητικό στυλ της ούτε στο Προεδρικό Μέγαρο, μπορεί να ζει πλέον στο εξωτικό Ναϊρόμπι, όπου εργάζεται ως εκτελεστική γραμματέας του ΟΗΕ, η σκέψη της όμως παραμένει στην Ελλάδα. Βρήκε μάλιστα τον ιδανικό τρόπο να φέρει κοντά το πρώην υπουργείο της και τον οργανισμό, αφού έριξε στο τραπέζι την ιδέα να μεταστεγαστούν τα γραφεία του ΟΗΕ από το κέντρο της Αθήνας στη βίλα Καζούλη, ιδιοκτησίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.



Ως άριστη γνώστρια της περιουσίας του υπουργείου, αλλά και της καλαισθησίας του επιβλητικού κτίσματος, η κ. Μπιρμπίλη θεώρησε ότι θα ήταν η ιδανική λύση για να στεγάσει -δωρεάν- τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, που έως τώρα βρίσκονται στο Κολωνάκι. Η ιδέα της βρήκε από ό,τι φαίνεται ευήκοα ώτα, καθώς στις αρχές του μηνός, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Secret», κλιμάκιο του ΟΗΕ επισκέφθηκε τη βίλα Καζούλη και επιθεώρησε τους χώρους, προκειμένου να κρίνει την καταλληλότητά τους. Οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από το κτίριο-κόσμημα της Κηφισιάς, με τη βαριά ιστορία και τους πολλούς –κατά καιρούς– «μνηστήρες», το οποίο σήμερα στεγάζει το Πράσινο Ταμείο.



ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ηδη τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει παρεμβάσεις ώστε να λειτουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα ψύξης-θέρμανσης, καθώς η βίλα διέθετε μόνο αντλίες θερμότητας. Μέχρι τώρα, πάντως, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση προς τους εργαζόμενους για την πρόοδο του σχεδίου μεταστέγασης, δηλαδή πού και πότε θα μετακομίσουν. Το Πράσινο Ταμείο, που αξιοποιεί μεταξύ άλλων τα έσοδα από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ενισχύει την ανάπτυξη μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος και εγκαταστάθηκε στη βίλα Καζούλη τον Ιούνιο του 2014, αφού το υπουργείο αποφάσισε να εκμεταλλευτεί μέσω της ιδιοκατοίκησης το ιστορικό κτίσμα.

Η έπαυλη που εποφθαλμιά ο ΟΗΕ χτίστηκε το 1910 για να χρησιμοποιηθεί ως θερινή κατοικία του επιχειρηματία Νικόλαου Καζούλη, από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σε οικόπεδο έκτασης 47 στρεμμάτων, ενώ εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα, υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους. Οι θρύλοι που ξεπηδούν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας «στοιχειώνουν» το νεοκλασικό με τις μαρμάρινες σκάλες και τα περίτεχνα αγάλματα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην Κατοχή από τους Γερμανούς ως φρουραρχείο των Ες-Ες, ενώ πολλοί αντιστασιακοί βρήκαν στο εσωτερικό του μαρτυρικό θάνατο. Πριν την καταλάβουν οι Γερμανοί, η βίλα είχε κατοικηθεί από γνωστό αρχαιολάτρη, που ονειρευόταν να τη μετατρέψει σε κέντρο μελέτης, στα πρότυπα της Ακαδημίας Πλάτωνος. Εκεί γυρίστηκε, το 1970, η ταινία του Νίκου Φώσκολου «Υπολοχαγός Νατάσσα», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ως από μηχανής θεός, παρενέβη το 1995 το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο αγόρασε τη βίλα και τη διέσωσε από την ισοπέδωση. Μετά τα έργα για την αποκατάστασή της, το 2001 στέγασε το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης...
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: