14.11.15

1978-2015: Χρονικό επιθέσεων στη Γαλλία...


Το δολοφονικό σερί των ταυτόχρονων επιθέσεων, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τουλάχιστον 120 νεκρούς το βράδυ της Παρασκευής, σε έξι σημεία στη γαλλική πρωτεύουσα, δέκα μήνες μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών τον περασμένο Ιανουάριο, είναι χωρίς προηγούμενο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.
 Πρόκειται για τις πιο αιματηρές επιθέσεις που γνώρισε το Παρίσι, τις...
τελευταίες δεκαετίες. Ακολουθεί χρονικό από το 1978
Στις 20 Μαίου του 1978, Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ στο αεροδρόμιο του Ορλί στο Παρίσι κατά επιβατών σε πτήση για το Τελ Αβίβ. Απολογισμός: oκτώ νεκροί, εκ των οποίων τρεις οι δράστες, δύο άνδρες της ασφάλειας και τρεις επιβάτες, καθώς και τρεις τραυματίες. 

Στις 3 Οκτωβρίου του 1980, έκρηξη βόμβας μπροστά σε εβραϊκή Συναγωγή στο Παρίσι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 20. 

Στις 9 Αυγούστου του 1982, κομάντο άνοιξε πυρ στο εστιατόριο Goldenberg, στην καρδιά της εβραϊκής συνοικίας του Παρισιού. Απολογισμός: έξι νεκροί και 22 τραυματίες.   

Στις 15 Ιουλίου του 1983, έκρηξη βόμβας κοντά στις εγκαταστάσεις του Τουρκικών Αερογραμμών στο αεροδρόμιο Ορλί είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 54. Τον Μάρτιο του 1985, τρεις Αρμένιοι καταδικάστηκαν για την επίθεση.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 1983, έκρηξη βόμβας κοντά στον σταθμό Saint-Charles της Μασσαλίας, προκάλεσε δύο θανάτους και 34 τραυμτισμούς. Λίγη ώρα νωρίτερα, άλλη έκρηξη σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις, στη διαδρομή Μασσαλία-Παρίσι Τρένου Υψηλής Ταχύτητας (TGV). Οι δύο επιθέσεις αποδόθηκαν στην «Οργάνωση ένοπλης αραβικής μάχης» (Organisation de la lutte armée árabe), η οποία συνδέθηκε με τον «Κάρλος». 

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1986, βομβιστική επίθεση μπροστά σε κατάστημα της αλυσίδας Τατί στο Παρίσι, προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 55. Περιλαμβάνεται μεταξύ των 14 επιθέσεων που διενήργησε η φιλο-ιρανική οργάνωση του Φουάντ Αλί Σαλέχ, τη χρονιά 1985-1986, προκαλώντας τον θάνατο συνολικά 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 303.

Στις 25 Ιουλίου του 1995, έκρηξη βόμβας  στη γραμμή Saint-Michel, στην καρδιά του Παρισιού, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 119. Αυτή η επίθεση από εξτρεμιστές με καταγωγή από την Αλγερία, υπήρξε η πιο αιματηρή ενός κύματος εννέα τρομοκρατικών ενεργειών, που προκάλεσε συνολικά οκτώ θανάτους και πάνω από 200 τραυματίες, μέσα σε έναν χρόνο. Το 2002, δύο άνθρωποι καταδικάστηκαν για τις επιθέσεις.

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1996, σημειώθηκε επίθεση στον σταθμό Port-Royal στο Παρίσι με τέσσερα θύματα και 91 τραυματίες.

Από τις 11 έως τις 19 Μαρτίου του 2012, ο γαλλο-αλγερινός Μοχάμεντ Μεράχ, άνοιξε πυρ σκοτώνοντας επτά ανθρώπους στην Τουλούζη και στη γειτονική Μοντομπάν: τρεις στρατιώτες και τέσσερις πολίτες, εκ των οποίων τρία παιδιά, μαθητές εβραϊκού σχολείου, σκοτώθηκαν.

7 έως 9 Ιανουαρίου του 2015: Στις 7 Ιανουαρίου, οι αδελφοί Κουασί, ανοίγουν πυρ στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους, εκ των οποίων οι πέντε, σκιτσογράφοι του σατιρικού περιοδικού. Οι ίδιοι έπεσαν νεκροί από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη διάρκεια καταδίωξης στην περιοχή του Παρισιού. Στις 9 Ιανουαρίου, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, έχοντας σκοτώσει άνδρα της δημοτικής αστυνομίας, σκοτώνει επίσης άλλα τέσσερα άτομα και κρατά περίπου 20 ομήρους σε κατάστημα σούπερ μάρκετ στο Παρίσι, πριν αφήσει και ο ίδιος την τελευταία του πνοή από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Και οι τρεις άντρες φέρονται να ανήκαν στο παρακλάδι της Αλ-Κάιντα «Ισλαμικό Κράτος».

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: