23.11.15

Κύπρος: Η βρετανική εταιρία B.G. αγόρασε το 35% του κοιτάσματος «Αφροδίτη»...

 Στη βρετανική B.G. Group το 35% του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ
Στην αγορά του 35% των δικαιωμάτων της Noble στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, έναντι 165 εκατ. δολαρίων, προχώρησε η βρετανική εταιρεία B.G. Group.

Η Noble Energy παραμένει διαχειριστής του Τεμαχίου 12, το οποίο περιλαμβάνει το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη», με...
ποσοστό 35%, με τις εταιρείες Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership να κατέχουν ποσοστό 15% έκαστη.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, με αυτή την εξαγορά ουσιαστικά επιτυγχάνεται ευθυγράμμιση συμφερόντων και εκμηδενίζονται τα ερωτηματικά που είχαν εγερθεί για τις εμπορικές προοπτικές των ποσοτήτων φυσικού αερίου του τεμαχίου «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12, μετά την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Ο Κύπριος υπουργός σημείωσε ακόμα ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη με ευρύτερες προεκτάσεις τόσο σε εμπορικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, και πρόσθεσε ότι δεν επηρεάζει καθόλου τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου με την ENI ή την Αίγυπτο.

Η συμφωνία θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου στις 4 Δεκεμβρίου.

Αύριο φθάνει στην Κύπρο ο πρόεδρος της γαλλικής TOTAL, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στην Λευκωσία θα έλθει και ισραηλινή αντιπροσωπεία για το θέμα της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων Κύπρου-Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: