28.11.15

Ειδομένη: Σοβαρός τραυματισμός Μαροκινού...


...από ρεύμα, βόμβες κρότου- λάμψης από την αστυνομία της FYROM...

Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση Μαροκινός μετανάστης, που υπέστη ηλεκτροπληξία στην Ειδομένη. Σύμφωνα με...
αυτόπτες μάρτυρες, τελώντας προφανώς σε κατάσταση απόγνωσης, ο οικονομικός μετανάστης ανέβηκε σε σταθμευμένο βαγόνι και έπιασε ηλεκτροφόρα καλώδια. Το συμβάν, όπως ήταν φυσικό, επαύξησε την ένταση στις τάξεις των - εγκλωβισμένων στον καταυλισμό- προσφύγων και μεταναστών. Για να τους «συνετίσει», η αστυνομία της FYROM επιστράτευσε βόμβες κρότου - λάμψης.

Επιδεινώνεται παράλληλα η υγεία των 17 προσφύγων από το Ιράν που κάνουν απεργία πείνας, έχοντας μάλιστα ράψει τα στόματά τους, στην Ειδομένη.

Οι εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό πρόσφυγες διαμαρτύρονται για την αυθαίρετη απόφαση των αρχών της FYROM να τους σταματούν, προσδιορίζοντας «όπως θέλουν» την έννοια του πρόσφυγα. Ωσάν να μην φθάνουν όλα αυτά, ο στρατός της FYROM άρχισε να κατασκευάζει μεταλλικό φράκτη…

Το κρύο και οι βροχοπτώσεις καθιστούν ακόμη πιο βασανιστική την παραμονή των εκατοντάδων εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ειδομένη, στο συνοριακό πέρασμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM. Εκεί όπου, το βράδυ της Πέμπτης, αρκετοί επιχείρησαν να περάσουν πάνω από το αγκαθωτό συρματόπλεγμα…

«Ακανθώδης» όμως παραμένει και ο θαλάσσιος δρόμος, καθώς μάλιστα τα αυξημένα μποφόρ επαυξάνουν τους κινδύνους.

Έξι ακόμη παιδιά νεκρά, στα μικρασιατικά παράλια

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή έξι ακόμη μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους στα μικρασιατικά παράλια. Αιτία, η ανατροπή δυο λέμβων που μετέφεραν πρόσφυγες. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, ισχυρή ήταν και η βροχόπτωση. Ισχυρότερος, όμως, είναι ο πόθος των προσφύγων να «πιάσουν» Ευρώπη, «αφήνοντας πίσω» τον εφιάλτη που επικρατεί στις πατρίδες τους.

Έτσι, μολονότι κατά τις τελευταίες ημέρες οι ροές των προσφύγων δια θαλάσσης είναι σχετικά μικρότερες, οι καιρικές συνθήκες εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τις ζωές όσων αποτολμούν το «σωτήριο» ταξίδι…

Όπως έχει ήδη επισημανθεί, οι ιδιότητες του πρόσφυγα και του μετανάστη, με όσα αυτές συνεπάγονται, προσδιορίζονται από διεθνείς συνθήκες. Κατά συνέπεια, είναι απολύτως αυθαίρετη η απόφαση της κυβέρνησης της FYROM να εμποδίζει τη διέλευση σε όσους δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Συντονισμός ελληνικής και κροατικής κυβέρνησης – Αντίθετες στους «αυθαίρετους διαχωρισμούς βάσει εθνικότητας»

Εναντίον των αυθαίρετων διαχωρισμών, βάσει εθνικότητας, τάχθηκαν επισήμως ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας και ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος, Ράνκο Όστογιτς.

Έπειτα από τη συνάντησή τους, την Πέμπτη, εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία ζητείται:

«1. Η με κάθε τρόπο αποφυγή μονομερών ενεργειών από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα και αντιβαίνουν στις ειλημμένες υποχρεώσεις τους και στο διεθνές δίκαιο, όπως η συνθήκη της Γενεύης για το άσυλο, καθώς και στον αυθαίρετο διαχωρισμό σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες.

2. Αντιτίθενται σθεναρά στο ενδεχόμενο να υψωθούν τείχη και φράχτες στην Ευρώπη που συντηρούν, μεταξύ των άλλων, το κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

3. Η στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών, τόσο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμβουλίων, όσο και στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας»

Οι κύριοι Μουζάλας και Όστογιτς αποφάσισαν τα παραπάνω να αποτελέσουν τη βάση μιας κοινής στάσης των δύο κυβερνήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: