8.11.15

Προσπάθεια «τελευταίας ευκαιρίας», με υποχωρήσεις...


Σε νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα, μετά τις αλλεπάλληλες της Παρασκευής και του Σαββάτου, επιδιώκει η κυβέρνηση να πάρει ένα πρώτο σήμα για το αυριανό Eurogroup. Πάντα παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο τηλεφωνικής συνομιλίας Τσίπρα - Γιουνκέρ, η οποία ανεβλήθη υπό το...
βάρος του τεταμένου κλίματος στις διαπραγματεύσεις.

Η απόσταση με τους δανειστές παραμένει στο ζήτημα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων, αν και σημειώνεται πρόοδος, όπως ελεγαν κυβερνητικές πηγές το βράδυ του Σαββάτου. Οι υποχωρήσεις που έχουν γίνει είναι σημαντικές από την ελληνική πλευρά, η οποία έχει περιορίσει πλέον την "ομπρέλα" προστασίας στους "αδύνατους" και "ασθενέστερους" χωρίς κανείς να έχει καθαρή εικόνα για το εύρος της κάλυψης που θα παρέχεται για την πρώτη κατοικία.

Την ίδια ώρα, πάντως, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν πείθονται από τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης που απειλείται με την απελευθέρωση των πλεοστηριασμών.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι η μόνη πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι από το 100% των προστατευόμενων σήμερα, με την νέα πρόταση να προστατεύονται το 72,4%. Η πρόταση κατέβηκε στο 68% και μέχρι αυτή την ώρα παραμένει άγνωστο πώς νοείται σήμερα -στις συνομιλίες κυβέρνησης και θεσμών- η έννοια του "πραγματικά αδύναμου" δανειολήπτη, που φαίνεται έχει περιοριστεί σε μια μικρή μερίδα οφειλετών.

Στα «αγκάθια» των συνομιλιών είναι 100 δόσεις, γενόσημα φάρμακα και ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αν αυτά χαρακτηρίζονται "επιλύσιμα" μπροστά στο κυρίαρχο θέμα των κόκκινων δανείων και του νόμου Κατσέλη.

Το θέμα τέθηκε στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεχίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, με τους κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Σταθάκη για να αρθεί το αδιέξοδο στα κόκκινα δάνεια. Η νέα χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη δεν απέφερε λύσεις, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής, για να συνεδριάσει σήμερα το EuroWorking Group και να μπορέσει να κάνει θετική εισήγηση στο Eurogroup.

Παράλληλα, επιδιώκεται η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, γι'αυτό και επανέρχονται στην Αθήνα από την Τρίτη και για 3-4 ημέρες το κουαρτέτο των δανειστών.

Στόχος είναι να συμφωνηθεί η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων για την υποδόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, να διανυθούν τα "τελευταί μέτρα" του δρόμου για τα κόκκινα δάνεια και να συμφωνηθεί το περίγραμμα της πρώτης αξιολόγησης για το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που αφορά στη διετία 2016-2017.

Το βέβαιο είναι ότι στην ανακοίνωσή του Eurogroup θα δίνει περισσότερο μια προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση για να τρέξει τις δεσμεύσεις... όπως τις θέλουν οι δανειστές.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: