15.11.15

Στη «σκιά» της επίθεσης στο Παρίσι...

... η Σύνοδος των G20...
Επί ποδός βρίσκονται 12.000 Τούρκοι αστυνομικοί στην πόλη Αττάλεια. Εκεί συναντώνται σήμερα οι αρχηγοί κρατών από τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. 

Ωστόσο, λόγω του μακελειού την Παρασκευή στο Παρίσι, αλλά και της επίθεσης στην Άγκυρα τον Οκτώβριο, έχουν ...
ληφθεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Εξάλλου, στην ίδια περιοχή συνελήφθησαν πριν από είκοσι μέρες υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι τουρκικές αρχές υπολογίζουν ότι θα συγκεντρωθούν στην πόλη 30.000 διαδηλωτές.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου βρίσκεται ο εμφύλιος στη Συρία, τα μέτρα ενάντια στην τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και η προσφυγική κρίση. Ωστόσο ο βρετανός ειδικός για θέματα της G20, Τρίστεν Νέιλορ εκτιμά ότι τα ανεπίσημα ραντεβού είναι εκείνα που δίνουν το στίγμα των εργασιών. 

«Πιστεύω ότι το σημαντικότερο όφελος αυτής της συνάντησης θα είναι η δικτύωση», σχολιάζει, κάνοντας λόγο για «μοναδική ευκαιρία για τους ηγέτες των σημαντικότερων οικονομικά κρατών να βρεθούν στον ίδιο χώρο για λίγες μέρες».Για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν η Σύνοδος αποτελεί ένα πλαίσιο, όπου από κοινού με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία θα επιχειρήσουν να βρουν μια στρατηγική για τη Δαμασκό.

Η γειτονική μας χώρα, η οποία έχει υποδεχθεί 2.000.000 πρόσφυγες από τη Συρία, θα επιχειρήσει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, πιστεύει ο τούρκος πολιτικός επιστήμονας Ταρίκ Ογκουζλού. 
Η Αγκυρα είναι ικανοποιημένη, καθώς, λόγω της ρωσικής επέμβασης, υπάρχει κινητικότητα στη Συρία. Από την άλλη, η υποστήριξη των Κούρδων από τις ΗΠΑ στα βόρεια της Τουρκίας αποτελεί πρόβλημα για τους γείτονες, κατά τον καθηγητή.

Το προσφυγικό 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται ως εικοστό μέλος ανάμεσα στα υπόλοιπα 19 κράτη της Συνόδου θέλει σε κάθε περίπτωση να συζητηθεί το θέμα των προσφύγων, αναφέρει η Deutsche Welle. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προγραμματίσει μία συνέντευξη Τύπου πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών, ώστε να θέσει το ζήτημα. 
.

Ωστόσο, χώρες, όπως η Κίνα, θεωρούν την προσφυγική κρίση μία «τοπική» υπόθεση της Ευρώπης και όχι παγκόσμιο «αγκάθι», το οποίο οφείλουν να αντιμετωπίσουν οι G20. Επίσης, η Αυστραλία και ο Καναδάς ασκούν αυστηρότερη πολιτική απέναντι στο πρόβλημα, την οποία δεν επιθυμούν να αλλάξουν.

Από την πλευρά της, η Αγκυρα θεωρεί ότι για το ζήτημα αυτό η Ευρώπη την έχει περισσότερη ανάγκη παρά το αντίστροφο, καθώς, σύμφωνα με τον Ογκουζλού, «η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία είναι συνδεδεμένη με τις διαπραγματεύσεις για την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: