15.11.15

Αλλάζουν όλα στο Ασφαλιστικό...

Μέτρα - σοκ έως το τέλος Νοεμβρίου...

Προ των πυλών είναι ο ασφαλιστικός «αρμαγεδδώνας», που περιλαμβάνει μέτρα - «φωτιά» και αναμένεται να φέρει τα πάνω - κάτω στις συντάξεις.

Η...
κυβέρνηση, με τον χρόνο να την πιέζει ασφυκτικά, καλείται έως το τέλος Νοεμβρίου να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, όπως αυτές ορίζονται από το μνημόνιο. Μεταξύ άλλων, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει την εφαρμογή ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, την ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, τρία Ταμεία κύριας ασφάλισης, τη θέσπιση εθνικής σύνταξης και τη δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία.

Πιο αναλυτικά, έως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει, μαζί με τους θεσμούς, στη νέα δομή του ασφαλιστικού συστήματος και στις βασικές παραμέτρους που θα περιλαμβάνει.Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου, οι περικοπές για το 2016 πρέπει να ανέλθουν στα 900 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η περικοπή αναμένεται να είναι με ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 20%, μέσω του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ενώ μελετάται η θέσπιση πλαφόν στις επικουρικές ύψους 350 ευρώ.

Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών, το υπουργείο Υγείας καλείται να καθορίσει και να ανακοινώσει το ποσό της εθνικής κατώτατης σύνταξης, ενώ η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δώσει λύση και στον «γρίφο» ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας, θα υπάρχουν τρία ταμεία για όλους τους ασφαλισμένους το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ.

Δύσκολα είναι τα πράγματα και στο μέτωπο της ενοποίησης κύριων και επικουρικών συντάξεων, με το παρασκήνιο να κρίνεται άκρως ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτιμά πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων και οι περικοπές θα είναι μικρότερες. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επιπλέον, έως το τέλος Νοεμβρίου, πρέπει να «κλειδώσει» και το σενάριο εξομοίωσης των εισφορών του ΟΓΑ με αυτές του ΙΚΑ. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι εισφορές που θα καταβάλλουν οι αγρότες θα διπλασιαστούν στα χαμηλά εισοδήματα και θα αυξηθούν ως και 130% στα υψηλά. Αυτό γιατί σήμερα οι αγρότες πληρώνουν εισφορές υπέρ υγείας (2,5% επί 1.065 ευρώ στις πρώτες 5 ασφαλιστικές κλάσεις) και αγροτικής εστίας (2 ευρώ στις πρώτες τέσσερις κλάσεις), οι οποίες εκτιμάται πως θα παραμείνουν σταθερές. Την ίδια ώρα, αναμένεται και η σύνδεση των εισφορών του ΟΑΕΕ με το εισόδημα.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται και ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων βάσει του μισθού, με χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τους υψηλόμισθους και με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους. Επίσης, το άλλο μέτωπο αφορά στην εξομοίωση εισφορών με παροχές.

Άλλο ένα σημείο που απαιτεί άμεση λύση είναι τα αντικίνητρα, ώστε να μην βγαίνουν οι ασφαλισμένοι σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Το πλέον δύσκολο κομμάτι πάντως είναι η εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία και η κάλυψη των ελλειμμάτων τους, αφού ιδιαίτερα μετά το PSI, τα Ταμεία βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

Στα παραπάνω βέβαια πρέπει να προσθέσουμε και την ανάγκη εξεύρεσης 4 δισ. ευρώ από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνονταν παράνομες οι μειώσεις των συντάξεων, καθώς και άλλων 4 δισ. ευρώ για τις καθυστερούμενες (απλήρωτες) συντάξεις σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: