18.11.15

Ο φόβος υψώνει νέους φράχτες...

Πρόσφυγες στα Σκόπια
Νέα «πυρομαχικά» στην πολεμική κατά των μουσουλμάνων προσφύγων έδωσαν οι πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών καμικάζι στο Παρίσι και οι ενδείξεις ότι ένας εξ αυτών μπορεί να πέρασε με πλαστό συριακό διαβατήριο από τη Λέρο τον Οκτώβριο.

Τι κι αν...
ηγέτες και αξιωματούχοι ζητούν να μη συνδέεται η προσφυγική κρίση με την ισλαμική τρομοκρατία, τονίζοντας πως οι ίδιοι οι πρόσφυγες φεύγουν από Συρία και Ιράκ, για να σώσουν τη ζωή τους και από το «Ισλαμικό κράτος»;

Τι κι αν η σφηκοφωλιά των τρομοκρατών βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, σκανδαλωδώς κάτω από τη μύτη των μυστικών υπηρεσιών;

Ο σπόρος του φόβου έχει ριζώσει σε σημαντική μερίδα Ευρωπαίων πολιτών. Κι αυτό δίνει χρυσή ευκαιρία σε κυβερνήσεις της Ε.Ε. που απέρριψαν (βλ. Ουγγαρία) ή υπέκυψαν στις πιέσεις (βλ. Πολωνία), ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων να κομπάζουν «εμείς σας τα λέγαμε»...

Η εθνική ασφάλεια και η θωράκιση εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων στην Ευρώπη αναδεικνύονται μοιραία σε ύψιστες προτεραιότητες.

«Εσχατη λύση»

Πρόσφυγες περιμένουν να καταγραφούν σε καταυλισμό στο Πρέσεβο της Σερβίας Πρόσφυγες περιμένουν να καταγραφούν σε καταυλισμό στο Πρέσεβο της Σερβίας | AP Photo/Darko Vojinovic
«Ανησυχούμε για τις αντιδράσεις ορισμένων κρατών να τερματίσουν τα προγράμματα που τίθενται σε εφαρμογή, να υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις τους για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης (π.χ. τη μετεγκατάσταση) ή να προτείνουν την ανέγερση κι άλλων φραχτών» υπογράμμισε χθες η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μάταια.

Μετά τα συρματοπλέγματα στα σύνορα Αυστρίας–Σλοβενίας και Σλοβενίας–Κροατίας, ένας νέος συρμάτινος φράχτης ενδέχεται να υψωθεί (με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα μας) στη μεθόριο Ελλάδας–ΠΓΔΜ.

Μετά το πράσινο φως από το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας στα Σκόπια, ο στρατός ξεκίνησε τη Δευτέρα εργασίες προετοιμασίας για το στήσιμο του φράχτη -επισήμως όχι για να κλείσουν τα σύνορα, αλλά για να... μπει τάξη στην εισροή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Αν οι επόμενες χώρες διέλευσης σταματήσουν να υποδέχονται άλλους, ο φράχτης θα υψωθεί ως «έσχατη λύση» τόνισε ο πρόεδρος Ιβανόφ. Σε ισχύ παραμένει και η απειλή της Κροατίας να κλείσει τη δική της μεθόριο, αν πράξει το ίδιο η Γερμανία.

Και προσφυγές

Στην Ουγγαρία η εθνικιστική κυβέρνηση Ορμπάν πέρασε χθες από το κοινοβούλιο νόμο που της επιτρέπει να προσφύγει εντός του Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να προσβάλει τo σχέδιο της Κομισιόν περί υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση προσφύγων εντός Ε.Ε., με επιχείρημα ότι παραβιάζονται η εθνική κυριαρχία της χώρας και η λαϊκή βούληση.

Αντίστοιχη προσφυγή αναμένεται να καταθέσει και η Σλοβακία.

Στην Τσεχία -σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού- ο πρόεδρος της χώρας, Μίλος Ζέμαν, συμμετείχε χθες σε αντιμεταναστευτική, ισλαμοφοβική διαδήλωση στην Πράγα για την 26η επέτειο από τη Βελούδινη Επανάσταση.

Με αφορμή τις επιθέσεις στο Παρίσι, η νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας αφήνει να εννοηθεί ότι υπαναχωρεί από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης περίπου 7.000 προσφύγων, όπως είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Κανονικά πραγματοποιήθηκε πάντως η χθεσινή άφιξη περίπου 100 Σύρων αιτούντων άσυλο στη Γλασκόβη, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης 20.000 προσφύγων μέχρι το 2020, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση Κάμερον παρά τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν βαλθεί να μπλοκάρουν στο Κογκρέσο την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα για υποδοχή 10.000 Σύρων προσφύγων τον επόμενο χρόνο, ενώ τουλάχιστον 25 Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες αλλά και μία Δημοκρατική (στο Νιου Χαμσάιρ) αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στις Πολιτείες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: