25.11.15

Σαρωτικές αλλαγές στο νέο ασφαλιστικό...

Έρχονται εθνική σύνταξη, κατάργηση του ΕΚΑΣ και ενιαίοι κανόνες...

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το νέο ασφαλιστικό που εγκρίθηκε σήμερα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Γιάννη Δραγασάκη και που θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

Ως...
γνωστόν, το «καυτό» αυτό θέμα έχει παραπεμφθεί στην πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιανουάριο, όπου και αναμένεται η ψήφισή του.

Σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, σημειώνεται ότι το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., «διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι προχωρούν οι επεξεργασίες των προτάσεων που αφορούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

«Στην κατεύθυνση αυτή θεωρεί αναγκαίο τον πλέον ευρύ και ουσιαστικό διάλογο μέσα στην κοινωνία με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του», τονίζει ακόμα.

Σύμφωνα με το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π:

1. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος την οποία εισηγείται η κυβέρνηση εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς προς το ασφαλιστικό σύστημα και τη δυνατότητά του να εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τους όρους βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου.

2. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών, και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών.

3. Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ένα σύστημα εγγυημένων παροχών, στο πλαίσιο του οποίου η συνολική σύνταξη θα αποτελείται από:

Την εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία
Την αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.

4. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, με απλούς, ενιαίους και διαφανείς κανόνες για όλους, πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, εμπεδώνοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύοντας την προστασία των πλέον αδύναμων.

Επίσης, σημειώνει ότι σημαντικός πυλώνας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων και της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και η δραστική αντιμετώπιση των ποικίλων εκδηλώσεων του φαινομένου της «μαύρης» εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά σημεία του σχεδίου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό είναι: Κατάργηση του ΕΚΑΣ, περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, καθιέρωση εθνικής σύνταξης για όλους και ενοποίηση των ταμείων.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η εξοικονόμηση πόρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016, να μην προέλθει μόνο από τη μείωση των συντάξεων, αλλά και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Επ΄αυτού οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν τοποθετηθεί αρνητικά καθώς θεωρούν ότι το μέτρο πλήττει την ανταγωνιστικότητα, αλλά το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα.

Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε ότι εγκρίθηκε ομόφωνα το σχέδιο, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και υπάρχει γενικά ομοφωνία ως προς τις γενικές αρχές του σχεδίου, υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς το χρόνο που θα κατατεθεί.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος ο κ. Κατρούγκαλος υπήρξε «ομοφωνία» στην εισήγηση που θα γίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο όπως πρόσθεσε στη συνέχεια η «δική του πρόταση» είναι να θεσπιστεί «μέσα στο Δεκέμβριο» και ως «ενιαίο πακέτο» και έπειτα να εφαρμοστεί με «υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: