15.11.15

Οκτώ φήμες που εξαπλώθηκαν χθες στο Παρίσι...

Πώς έδρασαν οι δράστες του μακελειού στο Παρίσι- Όλο το χρονικό των επιθέσεων...μέσω των social media και είναι ψευδείς...
Όπως σε όλα τα μεγάλα γεγονότα μεταδίδονται φήμες και ανθεί η παραπληροφόρηση, ενισχυμένη κατά πολύ από τη δύναμη και την ταχύτητα των social media που παρακάμπτουν τη διασταύρωση των πληροφοριών, έτσι και στο γεγονός των  επιθέσεων στο Παρίσι, υπήρξαν φήμες και...
παραπληροφόρηση που αποπροσανατόλισαν από την πραγματικότητα.

   Η εφημερίδα "Le Monde" αποφάσισε να αντιδράσει στη διάχυση του ψεύδους, απαντώντας σε οκτώ φήμες που εξαπλώθηκαν χωρίς λόγο.
Ταυτόχρονα αποφάσισε να δώσει και κάποιες συμβουλές ώστε το κοινό να είναι πιο υποψιασμένο. Οι συμβουλές αυτές βασίζονται μάλιστα σε οδηγό βέλτιστων πρακτικών που έχει εκδώσει η γαλλική κυβέρνηση κατά τέτοιων φημών, σε έκτακτα γεγονότα.


Τα οκτώ  σημεία στα οποία απαντά η Le Monde:

 1. Όχι, δεν σκοτώθηκαν τέσσερις αστυνομικοί 
Μεταδόθηκε και εξαπλώθηκε ότι το βράδυ σκοτώθηκαν στη μάχη με τους καμικάζι τέσσερις αστυνομικοί.
Πρόκειται για παραπληροφόρηση, κανείς αστυνομικός δεν έχει πεθάνει. Σκοτώθηκε ένας αστυνομικός που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας στη rue de Charonne.

 2. Όχι, δεν υπήρχαν πυροβολισμοί στο Les Halles,  στο Belleville και το Republique
Δεν υπάρχει καμία πληροφορία ή επιβεβαίωση ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Η επίθεση έγινε στο Bataclan, και σε εστιατόρια κοντά στο Place de la Republique, και στην πλατεία Place de la Nation  
3. Όχι, δεν έγινε πορεία υποστήριξης στη Γερμανία
 Η εικόνα κυκλοφόρησε ευρέως, αλλά δεν είναι συγκέντρωση συμπαράστασης στη Γαλλία. Είναι μια πορεία του αντιμεταναστευτικού γερμανικού κινήματος  pegida.
4. Όχι, αυτή η εικόνα δεν δείχνει το Bataclan
 πριν από τη σφαγή Πρόκειται για ένα ακόμη κλισέ των social media, η φωτογραφία ενός τόπου πριν την επίθεση. Είναι φωτό από το Δουβλίνο, και είναι τραβηγμένη την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.
5. Όχι, ο Donald Trump δεν πρόσβαλλε τη Γαλλία (τουλάχιστον όχι χθες) 
Ένα τιτίβισμα του ρεπουμπλικανού υποψήφιου για τις εκλογές στις ΗΠΑ σκόρπισε σε πολλά retweeted την Παρασκευή το βράδυ. Ακόμη και ο πρεσβευτής της Γαλλίας απάντησε (απότομα) ότι "η έλλειψη συνολικής αξιοπρέπεια σε αυτό το μήνυμα είναι αποκρουστική". Στην πραγματικότητα, αυτό το tweet έγινε στις 7η Ιανουαρίου, μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: