15.11.15

Το παρασκήνιο της στήριξης Βορίδη, στον Τζιτζικώστα...

Η δήλωση στήριξης του Μάκη Βορίδη στον Απόστολο Τζιτζικώστα προκάλεσε έκπληξη όχι μόνο στα κορυφαία στελέχη που γνωρίζουν καλά τα της ΝΔ, αλλά και στους απλούς ψηφοφόρους και φίλους της παράταξης, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο πρώην υπουργός είχε...
πει στο MEGA (Ανατροπή), πως ο ίδιος επιθυμούσε «ο αρχηγός να μπορεί να δώσει κοινοβουλευτικές μάχες και άρα να μπορεί να σταθεί στη Βουλή».

Η αναφορά αυτή, θεωρήθηκε ότι φωτογραφίζει ξεκάθαρα τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου έχει τονίσει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και από την άλλη με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, υπάρχει το γνωστό κώλυμα που του απαγορεύει να εκλεγεί βουλευτής μέχρι το 2019, οπότε και να λειτουργήσει ως αρχηγός του κόμματος μέσα στη Βουλή.

Η στροφή, κατά 180 μοίρες, του κ. Βορίδη εξηγήθηκε όταν διέρρευσε το παρασκήνιο της συζήτησης που είχε με τον κ. Μεϊμαράκη, κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες, απαίτησε θέση αντιπροέδρου για να παράσχει τη στήριξή του. Η άρνηση του προέδρου της ΝΔ, για όσους τον γνωρίζουν ήταν η απάντηση που θα έδινε σε κάθε περίπτωση, καθώς σύμφωνα με έμπειρα γαλάζια στελέχη, ο κ. Μεϊμαράκης και δεν θα έμπαινε σε διαδικασία να κάνει υπόγειες συναλλαγές, ενώ θεωρεί ότι ο κ. Βορίδης δεν έχει βοηθήσει την παράταξη.

Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι δεν πιστεύει στο θεσμό των αντιπροέδρων, καθώς η πράξη έχει δείξει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σύστημα διοίκησης σε ένα κόμμα, όπως η ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης με τα οποία συνομίλησε το newpost, εκτιμούν ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Τζιτζικώστας, θα έρθει γρήγορα σε σύγκρουση με τον κ. Βορίδη, ο οποίος έχει δείξει ήδη ηγετικές φιλοδοξίες, με αποτέλεσμα η κίνηση που έκανε για να καλύψει το κενό που δημιουργεί το κώλυμά του στη Βουλή, να μην αποκλείεται να του γυρίσει και μπούμερανγκ.

Επίσης, σε μια προσπάθεια να ερμηνευτούν και οι επιπλέον λόγοι που οδήγησαν τον κ. Βορίδη να ανακοινώσει τη στήριξή του προς τον κ. Τζιτζικώστα, θεωρείται πως ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σαμαρά, βλέπει το προβάδισμα του κ. Μεϊμαράκη στην εσωκομματική κούρσα και θέλει με τον τρόπο αυτό να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην επόμενη μέρα. Μάλιστα πολλά στελέχη υπενθύμιζαν το παράδειγμα του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος το 2009 για ανάλογους λόγους είχε στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη.

Σχετικά με την κίνηση Βορίδη, από το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη δεν έκαναν κανένα σχόλιο, ωστόσο από τα στρατόπεδα Μητσοτάκη και Γεωργιάδη εξαπέλυσαν πυρά τόσο κατά του πρώην υπουργού, όσο και κατά του κ. Τζιτζικώστα. Μάλιστα η πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη μίλησε για «παρασκηνιακές συναλλαγές που μέχρι πρότινος κατήγγειλε ο κ. Τζιτζικώστας», ενώ έδειξε και το ιδεολογικό πρόσημο της υποψηφιότητας του περιφερειάρχη, υπονοώντας τα ακραία χαρακτηριστικά που φέρει ο κ. Βορίδης.

Έντονα ενοχλημένος είναι πάντως ο μέχρι πριν τρία χρόνια συνοδοιπόρος του στον ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε συνομιλητές του σχολίαζε δηκτικά «εμένα κατηγορούσαν για υπαρχηγό του Βορίδη και ο Βορίδης έγινε υπαρχηγός του Τζιτζικώστα». Συνεργάτες του κ. Γεωργιάδη εξέφραζαν την άποψη ότι η συγκεκριμένη κίνηση έγινε από την πλευρά του περιφερειάρχη, καθώς έβλεπε ότι έχανε ψήφους που πήγαιναν προς τον κ. Γεωργιάδη και συνεταιρίστηκε τον κ. Βορίδη, για να ανακοπεί η διαρροή των ψηφοφόρων που κινούνται πιο δεξιά από το κέντρο.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: