3.11.15

Οι «μεγάλες συγκεντρώσεις» των δελφίνων...

... δεν δείχνουν ποιος θα βγει αρχηγός...
«Οργώνουν» όλη τη χώρα οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας που εντείνουν τις περιοδείες ανά την ελληνική επικράτεια, επιχειρώντας να προσελκύσουν στην κάλπη της 22ας Νοεμβρίου παλαιούς και νέους ψηφοφόρους.

Μετά το οριστικό ναυάγιο στο οποίο φαίνεται...
να οδηγείται η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνη Γεωργιάδη να προκαλέσουν τη διεξαγωγή ντιμπέιτ, το οποίο αρνούνται ο νυν πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τα επιτελεία των επίδοξων αρχηγών ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις στην κινητοποίηση των πολιτικών τους φίλων.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης βρίσκεται στην  Πελοπόννησο, ο Άδωνις Γεωργιάδης περιοδεύει για δεύτερη ημέρα στην  Ήπειρο, από την οποία μόλις είχε φύγει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μιλάει σε δήμους της Αττικής, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επέστρεψε από τη Δυτική Ελλάδα, ταξιδεύει στη Δυτική Μακεδονία από την οποία νωρίτερα είχαν περάσει οι τρεις ανθυποψήφιοί του. 

Και οι τέσσερις δηλώνουν ενθαρρυμένοι από την υποδοχή που τυγχάνουν, καθώς και από τη συμμετοχή των νεοδημοκρατών «μεγάλες συγκεντρώσεις» στις οποίες μιλούν, κατά τους ισχυρισμούς των συνεργατών του. 

Ανεξάρτητοι παρατηρητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να εξαχθεί ασφαλές για τα αν η θερμή υποδοχή ερμηνεύεται και ως αποδοχή που θα μεταφραστεί σε θετική ψήφο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις στις συγκεντρώσεις των υποψηφίων ανακυκλώνονται, λιγότερο ή περισσότερο, τα ίδια πρόσωπα, ο ίδιος κόσμος πάνω – κάτω που δεν είναι παρά το τοπικό στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ.  

Στις ομιλίες τους, άλλωστε, όλοι οι υποψήφιοι αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος σε κριτική προς την κυβέρνηση που ικανοποιεί το ακροατήριο τους, χωρίς πάντως να λείπουν και οι εκατέρωθεν βολές, τις οποίες, άλλωστε, επικαλείται το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη για να απορρίψει τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ που ζητούν οι κύριοι Γεωργιάδης και Μητσοτάκης.

Τζτζικώστας: «Ο διάλογος δεν είναι σόου»

Μάλλον αρνητικός εμφανίζεται να είναι και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση για να λάβει μέρος τη συμμετοχή όλων. «Είμαι υπέρ του διαλόγου και στα όργανα και στη βάση και δημοσίως. Υπό μία και μόνη προϋπόθεση: να συμμετέχουμε όλοι οι υποψήφιοι, για να διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης. Μόνο έτσι θα βγει κερδισμένη η Νέα Δημοκρατία», επισήμανε μιλώντας στην Κηφισιά. «Ο,τιδήποτε άλλο θα πληγώσει την παράταξη και δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη διαδικασία», πρόσθεσε. «Ο διάλογος δεν είναι σόου».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε για μια ακόμη φορά απάντηση στην κριτική που δέχεται λόγω του κωλύματος εκλογής στο Κοινοβούλιο που έχει. «Κανένας από τους συνυποψήφιούς μου δεν δέχτηκε τη λάσπη που έχω δεχτεί εγώ. Καμία άλλη υποψηφιότητα δεν ενόχλησε το σύστημα όσο η δική μου», είπε. «Τώρα ανακυκλώνουν και πάλι διάφορα σενάρια για δήθεν κωλύματα. Και για να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή, επειδή βλέπω πολλούς έτοιμους να κάνουν σημαία την μία ή την άλλη γνώμη, αγνοώντας το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, ξεχνώντας σκόπιμα την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο για τον Πρωθυπουργό. Είναι τόσο σαφές, τόσο ξεκάθαρο».

«Καταλαβαίνω την αγωνία των μηχανισμών της ακινησίας, αλλά δεν θα αλλάξουμε και το Σύνταγμα για να ησυχάσουν», συμπλήρωσε. «Όσο πλησιάζει η 22α Νοεμβρίου τόσο δυναμώνουν οι επιθέσεις τους, να είστε όμως βέβαιοι για ένα πράγμα: Ο πόλεμος αυτός δεν με τρομάζει, αντίθετα ατσαλώνει τη θέλησή μου να τα αλλάξουμε όλα. Μαζί θα χτίσουμε το μέλλον της παράταξής μας».

«Μη με ψηφίσετε, αν θέλετε συναίνεση με τον Τσίπρα»

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στα Ιωάννινα εξέφρασε την απογοήτευση για την τροπή που έχει πάρει η προεκλογική μάχη και τη διαφαινόμενη προοπτική να μη βρεθούν όλοι μαζί οι υποψήφιοι ούτε σε τηλεμαχία, αλλά ούτε και στις κομματικές συνδιασκέψεις για τις οποίες είχαν κατ΄ αρχήν συμφωνήσει. «Η διαδικασία είναι μία ευκαιρία για να γίνει η παράταξη της ΝΔ ξανά μεγάλη. Δυστυχώς, πρέπει να πούμε την αλήθεια , η διαδικασία δεν εξελίσσεται καλά, το ενδιαφέρον είναι πολύ χαμηλό», επεσήμανε. «Η ΝΔ όπως λειτουργεί είναι καταδικασμένη να μαραζώσει και αυτό πρέπει να αλλάξει. Ένας από τους λόγους που κατεβαίνω σε αυτές τις εκλογές είναι γιατί ονειρεύομαι να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΝΔ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν κινδυνεύει η ενότητα της ΝΔ, αλλά έθεσε το εξής ερώτημα: «Τις τελευταίες ημέρες μήπως η ΝΔ κινδυνεύει από κάτι χειρότερο από την διάσπαση , από την πλήρη απαξίωση και αδιαφορία;». Πρόσθεσε ότι «εάν συμβεί αυτό, επειδή η ΝΔ είναι η τελευταία ελπίδα για την χώρα, δεν υπάρχει καμιά άλλη ελπίδα, αυτή θα είναι μία βαριά ιστορική ευθύνη για όλους». Ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα είναι «πιστός στρατιώτης, όποιον και εάν εκλέξουν οι νεοδημοκράτες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Αν θέλετε να ψηφίσετε αρχηγό της Ν.Δ. για συναίνεση με τον Τσίπρα, για συγκυβέρνηση με τον Τσίπρα, για χαϊδολογήματα με τον Τσίπρα, σας παρακαλώ πολύ να μην με ψηφίσετε, γιατί θα σας απογοητεύσω. Δεν θα κάνω τίποτε από όλα αυτά. Έχω σκοπό να συγκρουστώ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε μέρα που μένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, βλάπτει σοβαρά το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των παιδιών μας», είπε.

Μιλώντας εξάλλου για τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς του συνέχισε: «Εγώ είμαι δεξιός και σε όποιον αρέσει. Διεκδικώ για τους δεξιούς ένα απλό πράγμα να μπορούν να δηλώνουν ότι είναι δεξιοί με την ίδια υπερηφάνεια που το δηλώνουν οι αριστεροί. Ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: