4.11.15

Ν. Σουδάν: Μυστήριο με τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους...


Yπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ένα ρωσικό εμπορικό αεροσκάφος τύπου Antonov συνετρίβη μόλις 800 μέτρα από το αεροδρόμιο της Τζούμπα στο Νότιο Σουδάν προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 41 ατόμων. 
Νεκροί είναι σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες -μόνο ένα μέλος του πληρώματος κι ένα μωρό ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα φλεγόμενα συντρίμμια. Υπάρχουν όμως ...
και νεκροί στο έδαφος που είχαν την ατυχία να βρίσκονται στο σημείο όπου συνετρίβη το Antonov. 



Tην ίδια ώρα, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες αναφορικά με τον αριθμό των επιβαινόντων. Το ρωσικό αεροσκάφος συνετρίβη δέκα λεπτά αμέσως μετά την απογείωση και κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή , όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της σουδανικής κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις του προεδρικού γραφείου του νοτίου Σουδάν, στο αεροσκάφος ενδέχεται να επέβαιναν περίπου 20 άτομα. Εκτός από το πενταμελές πλήρωμα , το Antonov μετέφερε 10 με 15 επιβάτες, σύμφωνα πάντα με τις αρχές του Ν. Σουδάν. 

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος μετέφερε πενταμελές πλήρωμα και επτά επιβάτες. 

Το διεθνές πρακτορείο Reuters αναφέρει πως αυτόπτης μάρτυρας μέτρησε 41 πτώματα στο έδαφος κι ότι είδε το αεροσκάφος να χάνει απότομα ύψος κατά μήκος του Λευκού Νείλου. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "National Courier" μία  γυναίκα και επτά παιδιά βρίσκονταν ανάμεσα στους άτυχους επιβάτες. 
Εκπρόσωπος της Αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν ανέφερε στο Twitter ότι το αεροσκάφος με προορισμό το Πάλος στην πολιτεία του Άνω Νείλου (βορειοδυτικά), συνετρίβη σε απόσταση 800 μέτρων από τον διάδρομο απογείωσης του διεθνούς αεροδρομίου της Τζούμπα. 

Υπενθυμίζεται ότι, το Νότιο Σουδάν είναι από τον Δεκέμβριο του 2013 το θέατρο πολέμου που φέρνει αντιμέτωπους τον τακτικό στρατό, που είναι πιστός στον πρόεδρο της χώρας, Σάλβα Κιίρ και τους υποστηρικτές του πρώην αντιπροέδρου και νυν αντιπάλου του, Ριέκ Μασάρ. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα στις περιοχές του Νότιου Σουδάν.  Οι ζώνες που πλήττονται περισσότερο από τον εμφύλιο εξαιτίας του οποίου εμποδίζεται και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, βρίσκονται στην πολιτεία Ουνιτέ, στις πλούσιες σε πετρέλαιο βόρειες περιοχές του Νότιου Σουδάν, όπως διευκρινίζουν τα Ηνωμένα Έθνη. 
Παρά την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στα τέλη Αυγούστου, σφοδρές μάχες διεξάγονται σε πολλές περιοχές της χώρας και συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό απαγωγών και βιασμών γυναικών και παιδιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: