22.11.15

Εμανουέλ Μακρόν: Έχουμε και εμείς ευθύνη για τον τζιχαντισμό...


Εννέα ημέρες έχουν περάσει από τις φονικές επιθέσεις στο Παρίσι και η Γαλλία ακόμη μετράει τις πληγές της, ενώ σε όλη την Ευρώπη επικρατεί ανησυχία. Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας επισημαίνει ότι έχουν ευθύνη και οι Γάλλοι για την κατάσταση, ενώ...
τα κρούσματα επιθέσεων κατά μουσουλμάνων αυξάνονται.

Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, σε παρέμβασή του στην ομάδα προβληματισμού «Les Gracques» δήλωσε ότι η γαλλική κοινωνία οφείλει να αναλάβει «μέρος της ευθύνης» για το έδαφος στο οποίο αναπτύχθηκε ο τζιχαντισμός.

«Το έδαφος στο οποίο οι τρομοκράτες κατόρθωσαν να θρέψουν τη βία, να εκτρέψουν ορισμένα άτομα, είναι το έδαφος της υπεροψίας» είπε ο Μακρόν.

«Είμαστε μία κοινωνία στη καρδιά του συμφώνου της οποίας υπάρχει η ισότητα. Είμαστε μία κοινωνία όπου η ισότητα προέχει κατά μέσον όρο σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι σε άλλες οικονομίες και άλλες κοινωνίες, ιδιαίτερα τις αγγλο-σαξωνικές. Αλλά, σταδιακά, φθείραμε αυτόν το ανοικτό ρεπουμπλικανικό ελιτισμό που επέτρεπε σε κάθε μία και κάθε έναν να προοδεύσει. Ανακόψαμε την κοινωνική κινητικότητα...είμαστε μία κοινωνία όπου οικοδομήσαμε την δυνατότητα να κλείνουμε την πόρτα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατρακυλάει προς την ισλαμοφοβία η χώρα

Κι ενώ η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δύο οργανώσεις, το Εθνικό Παρατηρητήριο Ισλαμοφοβίας και η Ένωση κατά της Ισλαμοφοβίας, παραθέτουν στοιχεία για αύξηση των επιθέσεων κατά μουσουλμάνων στη χώρα.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Ισλαμοφοβίας ανέφερε 32 περιστατικά αντι-μουσουλμανικής βίας στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Υπό κανονικές συνθήκες καταγράφει 4 με 5 καταγγελίες μουσουλμάνων στη διάρκεια μίας εβδομάδας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Αμπντάλα Ζέκρι.

Η Ένωση κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF) επεσήμανε ότι κατέγραψε 29 περιστατικά.

Ο Ζέκρι εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλα περιστατικά στο μέλλον διότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου ενθάρρυναν «υπερεθνικιστικές ομάδες, την άκρα δεξιά και ρατσιστές» να βάλουν στο στόχαστρό τους μουσουλμάνους. «Εκμεταλλεύονται την ατμόσφαιρα για να ξεσπάσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του CCIF Γιάσερ Λουάτι σημείωσε ότι έχει λάβει αμέτρητες καταγγελίες και παράπονα από μουσουλμάνους, καθώς και τηλεφωνήματα με τα οποία του ζητούν τη γνώμη του σχετικά με το αν είναι ασφαλές να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

«Οι μουσουλμάνοι έχουν γίνει ο εσωτερικός εχθρός», είπε ο Λουάτι, προσθέτοντας ότι η παρουσίαση των περιστατικών από τα μέσα δεν είναι πλήρης.

Για παράδειγμα ένα συμβάν που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αφορούσε έναν άνδρα που γρονθοκόπησε μια νεαρή γυναίκα η οποία φορούσε ισλαμική μαντήλα στη Μασσαλία την Τετάρτη και της έσκισε τα ρούχα με χαρτοκόπτη, λέγοντάς της ότι είναι τρομοκράτης.

Αντίθετα δεν έγινε γνωστό το γεγονός ότι σε προάστιο της Λυών την ίδια ημέρα ένας άνδρας έριξε το καροτσάκι του σούπερ-μάρκετ πάνω σε μια άλλη γυναίκα που φορούσε μαντήλα και στη συνέχεια την κλώτσησε.

Επίσης μία ημέρα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι έξι διαδηλωτές αποσπάστηκαν από μια πορεία κατά των μεταναστών στο Ποντιβί της Βρετάνης και ξυλοκόπησαν έναν νεαρό περαστικό με καταγωγή από τη βόρειο Αφρική, πρόσθεσε ο Λουάτι.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο περιστατικό που σημειώθηκε την προηγούμενη Κυριακή το πρωί κατά το οποίο ένας Τούρκος που στεκόταν έξω από ένα εστιατόριο με κεμπάπ στο Καμπρέ της βόρειας Γαλλίας δέχθηκε έναν πυροβολισμό στην πλάτη, ο οποίος προήλθε από ένα αυτοκίνητο στο οποίο είχαν τοποθετήσει τη γαλλική σημαία. Ευτυχώς τα τραύματά του δεν ήταν σοβαρά.

«Αναζητούν σκουρόχρωμους ανθρώπους», τόνισε ο Λουάτι.

Επίσης τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί και τα γκραφίτι εναντίον των μουσουλμάνων.

Στο Εβρέ της νότιας Γαλλία άγνωστοι έγραψαν στο δημαρχείο της πόλης και σε άλλα κτίρια «Θάνατος στους μουσουλμάνους» και «(με μια) βαλίτσα ή (μέσα σε) φέρετρο», μια αναφορά στο πώς θέλουν να δουν τους μουσουλμάνους να φεύγουν από την πόλη τους.

Παράλληλα υπάρχουν αρκετές αναφορές για σβάστικες που εμφανίστηκαν στους εξωτερικούς τοίχους τεμενών στην περιοχή του Παρισιού και στο Πονταρλιέ κοντά στα ελβετικά σύνορα.

Εξάλλου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη Γαλλία έχει οδηγήσει σε αύξηση των παραπόνων για υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, καθώς αστυνομικοί εισβάλλουν σε σπίτια για να τα ερευνήσουν και θέτουν ανθρώπους σε κατ’ οίκον περιορισμό, σημείωσε ο Λουάτι.

Στη Νίκαια υπήρξε καταγγελία ότι η αστυνομία τραυμάτισε ένα μικρό κορίτσι την ώρα που κοιμόταν στο διαμέρισμά όπου διέμενε κατά τη διάρκεια έρευνας.

Μια επιδρομή σε ένα τέμενος σε προάστιο του Παρισιού άφησε το κτίριο γεμάτο τρύπες στο ταβάνι, με τα παράθυρα και τις πόρτες σπασμένες και ιερά βιβλία πεταμένα στο πάτωμα.

Άνοδος στη δημοτικότητα του Ολάντ

Εν τω μεταξύ οι ενέργειες του Φρανσουά Ολάντ στι διαχείριση των επιθέσεων στο Παρίσι αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά του, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η δημοτικότητά του βρισκόταν στο ναδίρ.

Διάφορες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ολάντ κερδίζει περίπου επτά με οκτώ μονάδες με τη δημοτικότητά του να βρίσκεται πλέον μεταξύ 27% και 33%. Το ίδιο ανοδικά κινούνται και τα ποσοστά του Μανουέλ Βαλς ο οποίος βρίσκεται πλέον στο 40%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: