23.11.15

Ετσι θα κυβερνήσουν;...

Αναβάλλονται οι εκλογές στη ΝΔ -Μύλος οι υποψήφιοιΤο χειρότερο σε μια δημοκρατική διαδικασία, όπως είναι η εκλογή προέδρου ενός κόμματος, και στην προκειμένη περίπτωση νέου προέδρου στη Ν.Δ., είναι να ακυρώνεται η ίδια η διαδικασία. Και μάλιστα ύστερα από...
μακρά προεκλογική περίοδο, με τους τέσσερις υποψηφίους να τρέχουν από πόλη σε πόλη, όλος ο κομματικός μηχανισμός να βρίσκεται στο πόδι και η Εφορευτική Επιτροπή να αναρτά εγκυκλίους κάθε μέρα, με τεχνικές λεπτομέρειες για την ψηφοφορία, μέχρι και τα ονόματα των χειριστών των τερματικών και των κομματικών στελεχών που θα βρίσκονταν στις 1.290 κάλπες που είχαν στηθεί σε 883 κέντρα.

Τι να υποθέσουν οι πολίτες σήμερα και κυρίως οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που σκόπευαν να πάνε στις κάλπες; Οτι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί ούτε καν να οργανώσει εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου; Γιατί, άσχετα με το τι έκανε και τι δεν έκανε η εταιρεία, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων μπορούσαν να ζητήσουν δοκιμή της εφαρμογής ώστε να είναι σίγουροι για την τεχνική αρτιότητα του εγχειρήματος.

Πίσω από το τεχνικό φιάσκο προβάλλουν όμως μεγαλύτερα ερωτήματα. Θα μπορούσε η διαδικασία να γίνει χωρίς διαδικτυακή σύζευξη, άλλωστε η διασταύρωση γίνεται για τον αποκλεισμό διπλοψηφιών. Κανείς όμως δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη. Αν όχι λόγω καχυποψίας για το πώς θα κινούνταν οι προσωπικοί μηχανισμοί των υποψηφίων, τότε για τι άλλο;

Εάν, όμως, οι τέσσερις υποψήφιοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στα οργανωτικά, πώς θα συμφωνήσουν στα πολιτικά την επομένη των εσωκομματικών εκλογών, εφόσον βεβαίως γίνουν; Πολιτική συζήτηση ανάμεσά τους δεν έχει γίνει και ούτε θα γίνει έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση. Για να θυμηθούμε την αποστροφή του ιδρυτή της για ολόκληρη τη χώρα, σήμερα η Ν.Δ. είναι «ένα απέραντο φρενοκομείο». Από τη μία θέλει να είναι η εναλλακτική κυβερνητική λύση και από την άλλη δεν μπορεί να λύσει ούτε τεχνικά και διαδικαστικά θέματα. Εκτός και αν προτιμά να ασχολείται με τέτοιου είδους προβλήματα. Είναι κι αυτός ένας τρόπος υπεκφυγής από τα μείζονα προβλήματα του τόπου.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: