20.11.15

Εντολή για κλιμάκωση των επιδρομών, έδωσε ο Ολάντ...


Ο Βαλς προειδοποιεί: Η Συνθήκη Σένγκεν μπορεί να ανασταλεί...
Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έδωσε εντολή για ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας και...
του Ιράκ.


Ο Βαλς προειδοποιεί: Η Συνθήκη Σένγκεν μπορεί να ανασταλεί

Μήνυμα, ότι η συνθήκη Σένγκεν μπορεί να ανασταλεί εάν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν εντείνουν τους ελέγχους στα σύνορα, έστειλε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.

Ο...
Γάλλος πρωθυπουργός ανεφερε μιλώντας στο δίκτυο "France 2" ότι «κάθε χώρα που γειτονεύει με τη Γαλλία» αλλά και ευρύτερα οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους. Η Συνθήκη του Σένγκεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση εάν η Ευρώπη δεν αναλάβει της ευθύνες της, είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε επίσης ότι ορισμένοι από τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι «επωφελήθηκαν της κρίσης των προσφύγων» για να «παρεισφρήσουν» στη Γαλλία. 

«Τα πρόσωπα αυτά επωφελήθηκαν από την κρίση των προσφύγων (...), αυτό το χάος, (και) ίσως ορισμένοι εξ αυτών παρεισέφρησαν» (στη Γαλλία) είπε ο Βαλς, χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του. Πρόσθεσε ότι «άλλοι βρίσκονταν στο Βέλγιο ήδη. Άλλοι, θέλω να το υπενθυμίσω, βρίσκονταν στη Γαλλία».

Ακόμη, ο Βαλς τόνισε πως η γαλλική κυβέρνηση δεν γνωρίζει εάν ο Σαλά Αμπντεσλάμ, που φέρεται να είναι ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, είναι στη Γαλλία ή στο Βέλγιο, ούτε εάν υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που συνδέονται με τους δράστες και δεν έχουν συλληφθεί.

Οι δηλώσεις του Βαλς έρχονται έπειτα από τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας σχεδιάζει την επαναφορά των ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα πολλών δυτικοευρωπαϊκών χωρών, με στόχο να ελεγχθεί καλύτερα η ροή μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη.

Προς ώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κατατεθεί καμία επίσημη πρόταση αναφορικά με τη δημιουργία ενός τέτοιου «μίνι χώρου Σένγκεν εντός του υπάρχοντος χώρου», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο «μίνι χώρος Σένγκεν» θα περιλάμβανε την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, βάσει του σχεδίου που επιβεβαιώθηκε από τις ολλανδικές αρχές. Ωστόσο ο ΥΠΕΞ της χώρας ανέφερε πως εξετάζονται και άλλα μέτρα. 

Αντίστοιχες πληροφορίες είχε δημοσιεύσει χθες η βρετανική εφημερίδα Daily Mail. Από την άλλη το γαλλικό σχέδιο προβλέπει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι που μπαίνουν ή βγαίνουν από τη ζώνη Σένγκεν πρέπει να υφίστανται αυστηρούς ελέγχους και να γίνεται διασταύρωση πληροφοριών μέσω βάσεων δεδομένων για τυχόν σχέσεις με τρομοκρατικούς πυρήνες.

Αύριο αναμένεται να διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο το συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα σχέδια για την αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: