15.11.15

Δεξιά και ακροδεξιά διολίσθηση...


Την ώρα που κάποιοι στη Γαλλία απαιτούν τη δημιουργία «κέντρων κράτησης» για τους υπόπτους για τρομοκρατία, άλλοι καταγγέλλουν τις πολιτικές στο προσφυγικό για τις επιθέσεις και τέλος, κάποιοι άλλοι δεν διστάζουν να συνδέσουν τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες.

Η επομένη των επιθέσεων στο Παρίσι βρίσκει τη Γαλλία σε...
δεξιά και ακροδεξιά διολίσθηση, επισημαίνει άρθρο της γαλλικής Liberation που υπογράφει ο Ματιέ Εκουαφιέ.

Η ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός του Ν. Σαρκοζί, Ναντίν Μορανό, η οποία διαγράφηκε από το γαλλικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα μετά τις δηλώσεις περί «Γαλλίας της λευκής φυλής», συνεχίζει την ακροδεξιά ρητορεία, συνδέοντας τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες. «Να σταματήσει η πολιτική της εγκατάστασης μεταναστών στο Καλέ, για το οποίο δεν γνωρίζουμε τίποτα στη Γαλλία», τόνισε σε μήνυμά της στο Twitter, το Σάββατο.

Η προπαγάνδα του φόβου –στην πραγματικότητα οι σύριοι του Καλέ είναι τα πρώτα θύματα της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους, επισημαίνεται στο άρθρο- συνεχίζεται από τη Μορανό: «Πρέπει να σταματήσουμε τη μαζική άφιξη μεταναστών στη Γαλλία, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους. Είναι ένας στρατός οπλισμένων νέων που φτάνει στην Ευρώπη», ισχυρίζεται σε κείμενό της που ανάρτησε στο σάιτ Loractu.fr.

Πριν απαιτήσει την παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, τονίζει: «Το εθνικό πένθος του Φρανσουά Ολάντ έρχεται για να καλύψει την αποτυχία του» προσθέτει.

«Κέντρα αντιτρομοκρατίας»

Το Σάββατο το πρωί, την ώρα που το Παρίσι βρισκόταν υπό το σοκ των δολοφονικών επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους, και ενώ η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Λοράν Βοκιέζ, επίσης πρώην υπουργός του Ν. Σαρκοζί, σήμερα γενικός γραμματέας των Ρεπουμπλικάνων, δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Οι 4.000 άνθρωποι που ζουν σε γαλλικό έδαφος και είναι ύποπτοι για τρομοκρατία, θα πρέπει να κρατούνται σε ειδικά κέντρα αντιτρομοκρατίας».

Παρόλο που μέχρι εκείνη την ώρα δεν ήταν τίποτα γνωστό για το προφίλ των δραστών, εκ των οποίων οι επτά είναι νεκροί, ο Βοκιέζ, διαβεβαίωνε ότι πρόκειται για άτομα σεσημασμένα από τις υπηρεσίες ασφαλείας και ότι θα έπρεπε να βρίσκονται υπό κράτηση. Η πρότασή του είναι φυσικά αντισυνταγματική, καθώς τίθεται ενάντια στην αρχή της προστασίας του ατόμου, σε βάρος του οποίου δεν έχει υπάρξει καταδικαστική απόφαση.

Η ίδια πρόταση αναπαράχθηκε και από τον δεξιό βουλευτή Ερίκ Σιοτί, υπεύθυνο Ασφαλείας επί προεδρίας Σαρκοζί, ο οποίος εξήγησε ότι έχει ζητήσει την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου εδώ και μήνες.    

Για κάποιους στη Γαλλία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον υπουργό Εσωτερικών να θέσει υπό περιορισμό «κάθε πρόσωπο του οποίου η δραστηριότητα αποδεικνύεται επικίνδυνη για την ασφάλεια της δημόσιας τάξης».

Ωστόσο η ομαδική κράτηση υπόπτων σε ειδικά κέντρα θα απαιτούσε τουλάχιστον αλλαγή της γαλλικής νομοθεσίας.

«Σχεδόν στο σύνολο των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν γίνει, οι δράστες ήταν άτομα υπό παρακολούθηση. Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε να περάσουν στη δράση», ισχυρίζεται ακόμα ο Λοράν Βοκιέζ, υποψήφιος της δεξιάς στις περιφερειακές εκλογές.

Προσθέτει: «Βιώνουμε όλοι ένα συναίσθημα τρόμου και οργής. Ολόκληρη η Γαλλία ενώνεται με τις οικογένειες των θυμάτων. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε παθητικά αυτό τον κόσμο του τρόμου για τα παιδιά μας και πρέπει ξεκάθαρα να πούμε αρκετά», απέναντι στην αποδοχή της κατάστασης από την κυβέρνησημ η οποία μένει με τα χέρια σταυρωμένα...

«Μουσουλμανοποίηση» και «προδοσία»

Αυτή είναι η δημαγωγία της ελαφριάς δεξιάς, γιατί στην ακροδεξιά, η αντίδραση στο δράμα της Παρασκευής είναι η πλέον απεχθής. Ο Φιλίπ ντε Βιγιέ, πρόεδρος του Κινήματος για τη Γαλλία, άνοιξε τον χορό, με ένα tweet που ανάρτησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής: «Μεγάλο δράμα στο Παρίσι, ιδού πού μας οδηγεί η χαλαρότητα και η μουσουλμανοποίηση της Γαλλίας». 

Λίγο πριν τις 23.15, το βράδυ των επιθέσεων, ο Λουί Σαρκοζί, γιος του Νικολά Σαρκοζί, έγραφε στο Twitter για την «αδυναμία και την ανικανότητα του προέδρου Ολάντ απέναντι σε έναν θανάσιμο κίνδυνο για τη Γαλλία». Μήνυμα το οποίο ανασκεύασε απολογούμενος, μόλις ένα τέταρτο αργότερα.

Στο Εθνικό Μέτωπο, η πολιτική αντίδραση είναι ακόμα πιο έντονη: Ο Ζιλμπέρ Κογιάρ, από το πρωί του Σαββάτου απηύθυνε κάλεσμα μέσω του μπλογκ του: «Εθνική ταυτότητα, η Μαρίν (Λεπέν) στην εξουσία γρήγορα!». Παράλληλα, κατηγόρησε τους κυβερνώντες και τις ιδέες τους για «προδοσία του έθνους». 

Ο Ζιλμπέρ Κογιάρ, είχε ήδη ξεχωρίσει τη νύχτα των επιθέσεων για τα ακροδεξιά μηνύματά του στο Twitter. Αρχικά, ζητώντας ο στρατός να χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά και να μην «περιμένουμε 200 νεκρούς», και στη συνέχεια, κατηγορώντας δημοσιογράφο της Μοντ για τη βιντεοσκόπηση της εκκένωσης του Μπατακλάν αντί για «την επέμβαση της αστυνομίας».

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: