15.11.15

Ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων αποφάσισαν οι G20...


Την απόφαση να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους και την ασφάλεια της αεροπορίας μετά τις  επιθέσεις στο Παρίσι πήραν οι ηγέτες των G20, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, το οποίο...
ανακοίνωσε το Reuters.

Στη σύνοδο κορυφής των G20 οι επικεφαλής των χωρών καταδίκασαν ως «αποτρόπαιες» τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Υπογράμμισαν ότι παραμένουν ενωμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το σχέδιο της ανακοίνωσης. Η οριστική ανακοίνωση θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα.

Στη διμερή σύνοδο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Μπάρακ Ομπάμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ντέϊβιντ Κάμερον. Τον Φρανσουά Ολάντ εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς. 

Συνήθως τα αντικείμενα των συνόδων ήταν χρηματοοικονομικά ζητήματα. Ωστόσο τα τελευταία έτη συζητούνταν και θέματα διεθνούς τρομοκρατίας και ασφάλειας. Αυτό θα γίνει και φέτος, με σημεία αναφοράς τις επιθέσεις στο Παρίσι, την κατάσταση στη Συρία, το «Ισλαμικό Κράτος» και το θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Ως προς τα οικονομικά, αναμένεται να συζητηθούν και οι διαστάσεις των στόχων περί βιώσιμης ανάπτυξης που εξέτασε ο ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευσή του το 2015. Επίσης, αναμένεται να εξεταστεί το θέμα της φορολογίας των διεθνών εταιριών.

Σημασία έχουν όμως και οι διμερείς επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: