16.12.15

Και οι «53+» είναι εδώ..

Ευκλείδης Τσακαλώτος - Τάσος Κορωνάκης
Στο εσωκομματικό πεδίο της Κουμουνδούρου μπορεί να επικρατεί «νηνεμία», ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν εκδηλώνονται κινήσεις εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν την... παρουσία της Αριστεράς και τον προσανατολισμό της στα νέα δεδομένα. Οι σχετικές διεργασίες περιστρέφονται γύρω από την άλλοτε ενιαία τάση των «53+», τα μέλη της οποίας, είτε παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ είτε αποχώρησαν προς διάφορες κατευθύνσεις, φαίνεται να ενεργοποιούνται ποικιλοτρόπως.

Εντός των «τειχών» του κυβερνώντος κόμματος, η τάση των «53+» βρίσκεται (συνήθως κατά το δοκούν) στο «στόχαστρο» διαφόρων μέσων ενημέρωσης και πολιτικών παραγόντων, εμφανίζοντας τους βουλευτές της έτοιμους να «αποστατήσουν». Κάτι τέτοιο βέβαια μοιάζει αυτή τη στιγμή εντελώς ανεφάρμοστο, αν αναλογιστεί κανείς ότι κορυφαία στελέχη της, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Χρήστος Μαντάς, κρατούν εν πολλοίς τα «κλειδιά» της κυβερνητικής πολιτικής και της κοινοβουλευτικής τακτικής.

Κάθε άλλο παρά περίεργο πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι ο Πάνος Λάμπρου στοχοποιήθηκε για την πολιτική του δράση επανειλημμένα, ενώ στελέχη των «53+» ανέλαβαν την πρωτοβουλία στην Κεντρική Επιτροπή ώστε να υπάρξει ψήφισμα κατά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Πάνος Λάμπρου O Πάνος Λάμπρου | ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΔΟΥΚΑΣ / LEFT.GR
Το κορυφαίο κομματικό όργανο κατήγγειλε την «κίτρινη δημοσιογραφία» της εφημερίδας, συμπληρώνοντας ότι η «παγίδευση με στημένες τηλεφωνικές συνομιλίες οι οποίες ηχογραφούνται δεν συνιστά ρεπορτάζ. Οι πρακτορικές μέθοδοι, τα ψέματα, οι υποκλοπές κ.λπ. δεν είναι δημοσιογραφία».

«Δεν μας εκπλήττει η στάση του “Πρώτου Θέματος”, της εφημερίδας που συστηματικά λειτουργεί ως “πλυντήριο” της Χ.Α., και δεν τη θεωρούμε άσχετη με τη γενικότερη επίθεση των ΜΜΕ της διαπλοκής στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μας εκπλήττει όμως ο επικίνδυνος κατήφορος μερικών Μέσων. Δεν θα παραμείνουμε απαθείς», κατέληξε η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «53+» πάντως φαίνεται να οργανώνονται ώστε να δηλώσουν την αυτόνομη παρουσία τους εντός του ΣΥΡΙΖΑ και να προβάλουν μια σειρά από ζητήματα αριστερής πολιτικής, που πρέπει να προωθηθούν στο πλαίσιο και της εφαρμογής ενός «παράλληλου προγράμματος».

Σήμερα στις 19.00, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), θα διοργανωθεί εκδήλωση με θέμα «Αριστερός δρόμος στον καιρό της κρίσης» και με ομιλητές τον Πάνο Λάμπρου από την Π.Γ., τον Μάκη Σπαθή από την Κ.Ε. και την αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Οι αποστασιοποιημένοι

Υπάρχει όμως και ένα άλλοτε στελεχικό δυναμικό των «53+», το οποίο αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά δεν προσχώρησε στη ΛΑ.Ε. Τα συγκεκριμένα στελέχη που αποστασιοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους και σε ποικίλες χρονικές στιγμές, όπως ο πρώην γραμματέας Τάσος Κορωνάκης, η πρώην βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη και το πρώην μέλος της Π.Γ. Χρήστος Λάσκος, δραστηριοποιούνται εσχάτως στο πλαίσιο της «Δικτύωσης Ριζοσπαστικής Αριστεράς», η οποία πραγματοποιεί εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

Τα ίδια στελέχη προσανατολίζονται στη διεξαγωγή μιας «Πανελλαδικής Συνάντησης» της Δικτύωσης στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ πραγματοποίησαν τη Δευτέρα εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και χτες στη Λάρισα.

Κεντρικός ομιλητής και των δύο εκδηλώσεων ήταν ο Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος παραχώρησε και συνέντευξη «στο Κόκκινο» της Θεσσαλονίκης, διά της οποίας έδωσε το «στίγμα» της πολιτικής παρέμβασης που ευελπιστεί να πραγματοποιήσει η Δικτύωση.

Ο Τάσος Κορωνάκης αναφέρθηκε στην «πραγματική ήττα, που οφείλετο στη διάψευση βασικών υποθέσεων της διαπραγματευτικής τακτικής μας».

«Αν παραδεχόμαστε ότι έγινε πραξικόπημα, δεν μπορεί αυτός που το δέχεται να υλοποιεί και την πολιτική του πραξικοπήματος», είπε, ενώ εμφάνισε ως βασικό λόγο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ τη διεξαγωγή εκλογών προτού πραγματοποιηθεί συνέδριο του κόμματος.

Το όλο σκηνικό στους αποχωρήσαντες δεν είναι πάντως εμφανώς διαμορφωμένο, καθώς ακόμα διεξάγονται συζητήσεις για τις επόμενες κινήσεις. Εκείνα που μοιάζουν να έχουν κάνει ήδη βήματα παραπέρα είναι τα μέλη και τα στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν από την οργάνωση.

Θα πραγματοποιήσουν το προσεχές Σαββατοκύριακο (19-20 Δεκέμβρη) στην ΑΣΟΕΕ τη δική τους ιδρυτική πανελλαδική διαδικασία για τη δημιουργία μια αυτόνομης νεολαιίστικης οργάνωσης.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: