15.12.15

«Χοντραίνει» το «παιχνίδι» με ΔΝΤ...

lagard

Όλο το «παιχνίδι» βεβαίως γίνεται με «φόντο» την συμμετοχή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο ελληνικό Πρόγραμμα: Το Ταμείο έχει να καταβάλλει δόσεις προς την Αθήνα εδώ και...
σχεδόν 19 μήνες –με πρόσχημα το χρέος- και η όποια μέχρι σήμερα «εμπλοκή» του «κλείνει» οριστικά τον ερχόμενο Φλεβάρη. Για την «επανενεργοποίησή» του θα γίνει εκ νέου «κουβέντα» για μια διαφορετική συμφωνία με τους υπόλοιπους πιστωτές της Ελλάδας, μέσα από την οποία όμως η Ουάσιγκτον θα θέλει να «περάσει» τους όρους της.

Και αυτούς τους όρους ήδη άρχισε να τους αποτυπώνει.. δια στόματος Βελκουλέσκου: Η επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ στην Ελλάδα,φυσικά και δεν ξέχασε να επαναλάβει την πάγια θέση του Ταμείου περί της ανάγκης μίας αξιoσημείωτης απομείωσης του ελληνικού Δημόσιου Χρέους.. Παρά την σχετική ρητορική, όμως, όλα δείχνουν πως εάν ήθελε το ΔΝΤ να μετάσχει το Πρόγραμμα θα «συμφιλιωνόταν» ακόμη και με πρακτικές μείωσης των επιτοκίων ή επιμήκυνσης των δόσεων ή ακόμη και με μια τεχνική προσέγγιση που θα «έπαιζε» με την ονομαστική και την τρέχουσα αξία του χρέους.

Ήδη οι θεσμοί της ευρωζώνης, μέσα από συνεντεύξεις τόσο του Τόμας Βίζερ όσο και του Κλάους Ρέγκλινγκ προδικάζουν σύγκλιση των απόψεων της ευρωζώνης όσον αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με το ΔΝΤ. Τα επίπεδα σύγκλισης συγκεκριμενοποιούνται αφενός στην επιμήκυνση τόσο της διάρκειας λήξης όσο και της περιόδου χάριτος αλλά παραμένει "γκρίζα" περιοχή το πώς θα ενσωματωθεί στην αναδιάρθρωση του χρέους η απαίτηση της Γερμανίας για την δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης και εποπτείας καθ όλη τη διάρκειά του.

Και ενώ η απαίτηση για το χρέος είναι γνωστή. η Ντέλια Βελκουλέσκου έδωσε έμφαση –καθόλου τυχαία- στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Και ιδίως την ανάγκη για πολύ «χειροπιαστές» παρεμβάσεις σε πολύ συγκεκριμένους τομείς: «Για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα θα χρειαστούν πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα» είπε η εκπρόσωπος των δανειστών σε ομιλία της.

Και αυτό ακριβώς –σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το ασφαλιστικό- θα βάλει ως όρο το Ταμείο για να επιστρέψει Ελλάδα: Συμπλήρωσε δε, ότι η αδύναμη δημοσιονομική θέση της Ελλάδος αποτελεί πρόκληση για την οικονομική πολιτική και υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επίπεδο του ανταγωνισμού διευκολύνοντας την είσοδο στην αγορά νέων επιχειρήσεων.

Όλοι πάντως οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των θεσμών στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν θετικοί για την μέχρι τώρα πρόοδο που έχει επιτευχτεί στο Πρόγραμμα, αν και ξεκαθάρισαν .ότι παραμένουν ακόμα σημαντικές ανοιχτές προκλήσεις. Επανέλαβαν πάντως πως αναμένουν ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου, θα ανοίξει η συζήτηση και για το ζήτημα της διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο επέμεινε, μάλιστα, στην ύπαρξη πολιτικής βούλησης από την πλευρά των εταίρων της χώρας για πρόοδο στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: