31.12.15

Ασυλο μόνο μετά από συνέντευξη...

Πρόσφυγες περιμένουν να καταγραφούν στη Γευγελή

Παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις της Ανγκελα Μέρκελ ότι η Γερμανία έχει καθήκον να παράσχει καταφύγιο σε όσους προέρχονται από ζώνες πολέμου ή...
υφίστανται διώξεις στην πατρίδα τους το Βερολίνο έκανε κι άλλη στροφή στην μεταναστευτική της πολιτική, σκληραίνοντας, τα μέτρα απέναντι στους πρόσφυγες, ακόμα κι εάν προέρχονται από ζώνες πολέμου.

Ετσι από αύριο κι όλας θα ισχύσουν και για τους πρόσφυγες από την Συρία το μέτρο των «προσωπικών συνεντεύξεων» προκειμένου να προωθηθεί αίτηση ασύλου στην Γερμανία. Από τα τέλη του 2014 και μέχρι τώρα για τους Σύρους, ίσχυαν πιο απλουστευμένες γρήγορες διαδικασίες, δηλαδή χωρίς προσωπικές συνεντεύξεις.

Οι επικριτές της πολιτικής αυτής, όμως, αυτή η εξαίρεση επέτρεπε σε εξτρεμιστές του Ισλαμικού κράτους να μπουν στην χώρα με στόχο να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Η καγκελάριος είχε αντισταθεί μέχρι τώρα, μιλώντας ακόμα και στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της, για την «αλληλεγγύη», τις «αξίες και παραδόσεις», το «καθήκον να παρέχουν οι Γερμανοί καταφύγιο» στους κατατρεγμένους και τα οφέλη για την χώρα από την ενσωμάτωση τους στην γερμανική κοινωνία.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι οι πιέσεις που δέχεται από κυβερνητικούς εταίρους- όπως οι Χριστιανοκοινωνιστές και αντιπολίτευση έκαμψαν την... αλληλεγγύη.

«Οι νέοι κανονισμοί (για τις προσωπικές συνεντεύξεις) θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου ασχέτως από την χώρα προέλευσης των προσφύγων» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

Η Γαλλία είχε ζητήσει αυτή την εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση την βελτίωση του συστήματος εντοπισμού των πλαστών Συριακών διαβατηρίων, που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ κάλεσε την Κομισιόν να βελτιώσει τα μηχανήματα ελέγχου των ταξιδιωτικών εγγράφων που χρησιμοποιούνται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και κυρίως στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Κυκλοφορούν μη συμπληρωμένα διαβατήρια, αναφέρει στην σχετική επιστολή του ο Καζενέβ, κλεμμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περιφέρειες της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού κράτους και όταν συμπληρωθούν τα στοιχεία είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Δυο από τους τρομοκράτες του Παρισιού έφεραν πλαστά Συριακά διαβατήρια, διασχίζοντας έτσι ανενόχλητοι την Ευρώπη, παρά τους ελέγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: