26.12.15

«Μπρα ντε φερ» για το Ασφαλιστικό...


Σε «μπρα ντε φερ» με τους δανειστές αναμένεται να εξελιχθεί τον νέο χρόνο το Ασφαλιστικό, με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί έως τα μέσα του Ιανουαρίου να...
καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του 2016, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να καταθέσει στο «κουαρτέτο» αναλυτικά και κοστολογημένα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, οι οποίοι έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Οι βασικές αρχές του σχεδίου νόμου, ήδη, εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, πιθανότατα και πριν από το τέλος του χρόνου.

Τσίπρας: Η συμφωνία ούτε περιγράφει, ούτε απαιτεί περικοπές σε κύριες συντάξεις

Κατά την εισήγησή του στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2015, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για το συνταξιοδοτικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη: Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή μείωση των κύριων συντάξεων».

Ανέφερε ότι τα περίπου 700 εκατ. ευρώ της πρόσθετης εξοικονόμησης από δαπάνες για το συνταξιοδοτικό που απομένουν το 2016, σύμφωνα με το γράμμα της συμφωνίας, μπορούν να προκύψουν -όπως ρητά αναφέρεται- από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή.

«Η συμφωνία ούτε περιγράφει, ούτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τα «αγκάθια»

Μαζί με τους δανειστές, σχέδιο με περισσότερες πληροφορίες για τη μεταρρύθμιση αναμένουν και οι εκπρόσωποι των φορέων, οι οποίοι συμμετέχουν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Ωστόσο, η πραγματική διαπραγμάτευση, αναφέρει το Euro2day.gr, θα γίνει με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ανταλλάσσουν, άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα, συνεχώς στοιχεία, σε τεχνικό επίπεδο, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Τα «αγκάθια» που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής και αναμένεται να δυσκολέψουν τις διαβουλεύσεις του Ιανουαρίου, είναι:

• Η επαναφορά από την πλευρά των δανειστών, της απαίτησης για αύξηση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης από 15 έτη σε 20.

• Η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη λήψη της Εθνικής Σύνταξης, τουλάχιστον στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης.

• Η αύξηση των εισφορών.

• Η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε τις περικοπές συντάξεων αντισυνταγματικές και

• Η μείωση της δαπάνης για συντάξεις, εντός του 2016, κατά τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: