22.12.15

ΝΔ: Παντού υπάρχει ένας μύθος!...

ΝΔ: Παντού υπάρχει ένας μύθος!

Οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ έδωσαν «απάντηση» σε ορισμένα σοβαρά θέματα που αν τα διαχειριστούν σωστά οι...
διάφορες «φατρίες», και βεβαίως, η νέα ηγεσία, θα μπορέσει το κόμμα να ξεφύγει από την εσωστρέφεια. Οι πρώτες ερμηνείες, όμως, που προσπαθούν να περάσουν στους ψηφοφόρους τους, αλλά και στην κοινωνία, τα [πρωτοκλασάτα] στελέχη της δείχνουν πόσο δύσκολη υπόθεση είναι η αυτογνωσία και η σωστή εκτίμηση / ανάλυση.

Μύθος Ι : Υπήρξε συμμετοχή στις εκλογές, όχι, όμως, μαζική. Ο πήχης της συμμετοχής –ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά την αποτυχία της πρώτης απόπειρας των εσωκομματικών διαδικασιών- είχε τοποθετηθεί στο… πάτωμα. Θα τον ξεπερνούσαν, δηλαδή, έτσι και αλλιώς! Θυμίζουμε ότι στις εκλογές [29.11.2009] για την ανάδειξη του Αντ. Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος είχαν ψηφίσει «περίπου 800.000» [nd.gr/istoria] και στις εθνικές εκλογές του 2015 [Σεπτέμβριος] 1.526.205 πολίτες και τώρα περίπου 400.000. Ο μύθος της «μαζικής συμμετοχής», δηλαδή, καλλιεργήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης –ως αντίπαλο δέος στον ΣυΡιζΑ- και από τις ουρές όσων περίμεναν να ψηφίσουν. Οι ουρές, όμως, σχηματίστηκαν γιατί ήταν ελάχιστα τα σημεία που ψήφιζαν τα μέλη της ΝΔ. Αν, μάλιστα, είχαν ακόμα λιγότερα εκλογικά κέντρα, ακόμα θα ψήφιζαν! Με τεχνάσματα, δηλαδή, διόγκωσαν τη συμμετοχή βοηθούμενοι από τα μέσα ενημέρωσης.

Μύθος ΙΙ : Πολλοί έσπευσαν, ακόμα και ο Π. Λαφαζάνης [«Ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ (…) αποδεικνύεται ο καλύτερος στρατολόγος της ΝΔ»], να υποστηρίξουν ότι η «μαζική συμμετοχή» είναι απάντηση στην πολιτική του ΣυΡιζΑ καθώς οι πολίτες έσπευσαν στις κάλπες για να μη δοθεί η εντύπωση ότι η ΝΔ είναι αδύναμη και ανήμπορη να ασκήσει αντιπολιτευτικό λόγο. Καμιά απάντηση, όμως, δεν δίνει στα παραπάνω η όποια συμμετοχή. Επιβεβαιώνει μόνο ότι στελέχη και «βάση» θέλουν τη ΝΔ κόμμα εξουσίας, ενωμένη, προκειμένου να μπορεί να διεκδικήσει την επιστροφή της στην κυβέρνηση. Δείχνει ότι είναι ένα κόμμα που ξέρει να «επιβιώνει» και που η διάσπαση, για μια ακόμα φορά, δεν το αφορά -θυμίζουμε τις άκαρπες προσπάθειες του Αντ. Σαμαρά με την Πολιτική Άνοιξη [1993] και του Δημ. Αβραμόπουλο με το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών [2001]. Κανείς, άλλωστε, στη ΝΔ δεν φαίνεται να ξεχνά ότι το κόμμα τους έχασε από τον ΣυΡιζΑ τρεις φορές μέσα στο 2015: τον Ιανουάριο, τον Ιούλιο [δημοψήφισμα] και τον Σεπτέμβριο.

Στις εσωκομματικές, όμως, εκλογές της ΝΔ υπήρξαν και θετικά σημεία. Όπως:

1. Ηττήθηκαν τα μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες και τηλεοράσεις, που, από ένα σημείο και μετά προωθούσαν τον Απ. Τζιτζικώστα ως τον μοναδικό σωτήρα της ΝΔ.
2. Ηττήθηκε η σκληρή δεξιά γραμμή του Αντ. Σαμαρά, που προσπάθησε να εκφραστεί με τον Αδ. Γεωργιάδη αλλά, εν μέρει, και από τον Απ. Τζιτζικώστα.
3. Η εκλογή στις δύο πρώτες θέσεις κεντροδεξιών [του ακραιφνούς «καραμανλικού» Β. Μεϊμαράκη και του κεντροδεξιού Κυρ. Μητσοτάκη] δείχνει ότι ο πυρήνας της ΝΔ [λογικά αυτός ο πυρήνας ήταν που ψήφισε] θέλει ένα κόμμα με κεντροδεξιά χαρακτηριστικά –η ακροδεξιά κατεύθυνση που προσπάθησε να δώσει ο Αντ. Σαμαράς απέτυχε παταγωδώς.
4. Η κεντροδεξιά στροφή, όμως, αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα πιέσει ακόμα περισσότερο ΠαΣοΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, βάζοντας «τάξη» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας –κάποια κόμματα θα εξαφανιστούν. Στο άμεσο μέλλον η «κανονικότητα» στο πολιτικό τοπίο θα επανέλθει.

Το τι θα συμβεί στις επαναληπτικές εκλογές του Ιανουαρίου μεταξύ Β. Μεϊμαράκη και Κυρ. Μητσοτάκη θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Από τη στάση που θα κρατήσουν οι δύο «αποτυχόντες» υποψήφιοι αλλά και από τα «τζάκια» που συνεχίζουν να καίνε ακόμα στη ΝΔ. Θα δώσουν το κόμμα στον Β. Μεϊμαράκη μέχρι να «ωριμάσει» ο Κ. Μπακογιάννης [γιός της Ντόρας, η οποία στηρίζει ανοιχτά τον Β. Μεϊμαράκη κόντρα στον αδελφό της] ή ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αναλάβει το δύσκολο έργο της επιστροφής της ΝΔ στην εξουσία; Ίδωμεν…

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: