6.12.15

Διπλό «όχι» της αντιπολίτευσης στον Τσίπρα...

Διπλό «όχι» της αντιπολίτευσης στον Τσίπρα: Όχι στον προϋπολογισμό, όχι στην συναίνεση
Όχι στον προϋπολογισμό, όχι στην συναίνεση...

Διπλό όχι εισέπραξε χθες η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης: το αναμενόμενο όχι στον προϋπολογισμό και ένα δεύτερο όχι στο...
διάχυτο εδώ και ημέρες ερώτημα για την προοπτική συναίνεσης ενόψει των δύσκολων νομοσχεδίων και κυρίως για το ασφαλιστικό.

Η αντιπολίτευση μείζων και ελάσσων καταψήφισε συνολικά τον προϋπολογισμό με 145 κατά, αφού άλλωστε η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 ψήφων δεν κινδύνευσε. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στην εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός είναι αντιαναπτυξιακός, κοινωνικά άδικος και ότι είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πολιτικής της. Κοινό σημείο στις τοποθετήσεις των κομμάτων ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς επίσης ότι με τον προϋπολογισμό καταρρέει η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας αφού με τις προβλέψεις του επιβαρύνονται οι ασθενέστεροι και επιπροσθέτως ότι επίκειται ο αφελληνισμός του τραπεζικού συστήματος και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.

Όχι όμως εισέπραξε η κυβέρνηση και στο αίτημα για συναίνεση προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που έχει μπροστά της. Τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, συμφωνούν ότι το αίτημα του κ. Τσίπρα για συναίνεση είναι υποκριτικό, συνιστά επικοινωνιακό πυροτέχνημα και αποσκοπεί στο να τους φέρει σε δύσκολη θέση ή να τους καταστήσει συμμέτοχους στην πολιτική του και συνένοχους στις αντικοινωνικές πολιτικές που έρχονται. Τα τρία κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας με την διχαστική πολιτική του που ακολουθούσε ήδη από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση είναι υπεύθυνος για την έλλειψη των προϋποθέσεων της συναίνεσης, αφού ακόμη και τώρα δεν την εννοεί.

Για το ΚΚΕ βέβαια που δεν πήγε καν στην Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών δεν τίθεται καν ζήτημα, είναι συνολικά απορριπτικό. Ακόμη όμως και ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων χαρακτήρισε επιφανειακή και υποκριτική την συναίνεση που ζητά ο κ. Τσίπρας, ξεκαθάρισε ότι στην Ένωση Κεντρώων δεν θα υπάρξουν αποστάτες που θα στηρίξουν την κυβέρνηση και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης προβλέποντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταρρεύσει.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: