2.12.15

Σε διαφορετικό βηματισμό κυβέρνηση-τρόικα...

Σε διαφορετικό βηματισμό Κυβέρνηση - Τρόικα

Με κίνδυνο ασυνεννοησίας ενδέχεται να αρχίσει και αυτός ο κύκλος της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, καθώς δεν φαίνεται όλοι στην κυβέρνηση να βρίσκονται στο...
ίδιο μήκος κύματος.

Η πιο χαρακτηριστική δήλωση γύρω από αυτή την εικόνα προήλθε από τον Γιώργο Σταθάκη ο οποίος σε δηλώσεις του στο Συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ότι η «ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα του Δεκέμβρη ή στο τέλος του μήνα».

Η δήλωση έγινε στον ίδιο χώρο όπου μία ημέρα πριν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ντεκλάν Κοστέλο (ο καθένας κατά τη δική του ομιλία) είχαν κάνει σαφές ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες κυβέρνηση και τρόικα θα επικεντρωθεί στα προαπαιτούμενα, αφήνοντας την αξιολόγηση για τον Ιανουάριο του 2016.

Η δεύτερη χαρακτηριστική δήλωση που προκαλεί ανησυχία ως προς την δυνατότητα κυβέρνησης και κουαρτέτου να συνεννοηθούν στον ασφαλιστικό είναι η δήλωση Κατρούγκαλου σε δημοσιογράφους που επέμεινε ότι:

Μας λείπουν 300 εκατ. ευρώ για να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις. Αυτά θα καλυφθούν από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Ο Κοστέλο δεν απέρριψε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, είπε ότι δεν έχουμε "κόκκινες γραμμές". Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να το συζητήσουμε.

Κι όμως μία ημέρα πριν από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, ο κ. Κοστέλο είχε κλείσει κάθε περίπτωση να συζητήσει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Τα λόγια του ξεκάθαρα: «Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα αποτελέσει ένα αντικίνητρο στην απασχόληση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα βοηθήσει την δημιουργία θέσεων εργασίας».

Φαίνεται πάντως ότι εκτός από την τρόικα που σκέφτεται να φέρει τη συζήτηση για τα εργασιακά στη διαπραγμάτευση του Δεκεμβρίου, την προηγούμενη ημέρα φάνηκε και από την κυβέρνηση κάποια συγκεχυμένη πρόθεση να έρθει και το ασφαλιστικό νωρίτερα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε δεν αποκλείεται να δούμε ίσως την δυσκολότερη διαπραγμάτευση να ξεκινά από την Δευτέρα 7 ή Τρίτη 8 Δεκεμβρίου. Άλλωστε και ο κ. Κοστέλο εμφάνισε την δική του ατζέντα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου που συμπεριελάμβανε τα εξής για τη διαπραγμάτευση των 13 + 1 προαπαιτούμενων:

Διευθέτηση των κόκκινων δανείων
Δημιουργία του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων
Υιοθέτηση νέου μισθολογίου στο δημόσιο
Εργασιακά (κυρίως ομαδικές απολύσεις)
Για την αξιολόγηση του Ιανουαρίου τα κυριότερα αγκάθια είναι:
Τα μέτρα που θα φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2017
Το ασφαλιστικό
Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού
Η δημιουργία νέου φορέα Δημοσίων Εσόδων.

Ξεκίνησαν οι κατασχέσεις
Δεν είχαν προλάβει χθες τα ρολόγια να δείξουν 12 τα μεσάνυχτα και το Υπουργείο Οικονομικών μας έδειξε ότι δεν μας ξεχνά καθώς θα πρέπει να αυξήσει τα έσοδα του. Και μπορεί μεν τον Οκτώβριο να ήταν σε καλό δρόμο οι εισπράξεις, σε γενικές γραμμές η χρονιά έχει πάει χαμηλότερα από τους αναθεωρημένους στόχους.

Έτσι, στις 12 τα μεσάνυχτα της πρώτης ημέρας του Δεκεμβρίου, έφυγε ένα ενημερωτικό mail που υπενθυμίσε ότι τελείωσε η περίοδος χάριτος λόγω των Capital Controls και άρα από την πρώτη του μήνα οι εφορίες μπορούν να δεσμεύουν χρήματα που βρίσκουν μέσα στους λογαριασμούς, εντός από ένα ακατάσχετο ποσό ύψους 1.250 ευρώ, κι αυτό όμως όταν πρόκειται για λογαριασμού μισθοδοσίας ή συνταξιοδότησης, ή ενός λογαριασμού που δηλώνει ηλεκτρονικά ο ενδιαφερόμενος ότι θέλει να προστατευθεί.

Όμως προσοχή. Μην κάνετε το λάθος να μην δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό σας, θεωρώντας για παράδειγμα ότι επειδή έχει μηδενικό υπόλοιπο δεν θα βρει τι να πάρει η εφορία. Αν δεν δηλώστε ηλεκτρονικά τον λογαριασμό που θέλετε να προστατεύσετε, τότε η εφορία μπορεί να σας βάλει ακόμη και αρνητική εικόνα στον λογαριασμό και οτιδήποτε βάζετε μέσα σ’ αυτόν να το λαμβάνει εκείνη.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: