10.12.15

Στη Βουλή, ο Φατάχ Αλ Σίσι...

Στο κτίριο της Βουλής με σκοπό να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση, βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. 
Οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν για τις...
σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο Νίκος Βούτσης, υποδεχόμενος των Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, είπε: «Έχει εκφραστεί η επιθυμία του ελληνικού λαού για φιλία ειρήνη και πολιτισμική συνάφεια με τον αιγυπτιακό λαό, όσο και η ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο σύνολο των συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί μεταξύ ελληνικής και αιγυπτιακής κυβέρνησης αλλά και στο τρίγωνο με την Κύπρο.

Με προτεραιότητα τα ζητήματα της ενέργειας αλλά και της ανάπτυξης του άξονα για το φυσικό αέριο μπορούν οι σχέσεις μας να μεγαλώσουν σε τομείς όπως ο τουρισμός και το  εξαγωγικό εμπόριο αλλά και στα θέματα της ασφάλειας της παγκόσμιας κοινότητας που είναι σε όξυνση γιατί η περιοχή μας φλέγεται».

Συνεχίζοντας ο Νίκος Βούτσης μίλησε για τις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελληνική Βουλή για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Έχει συγκροτηθεί από την Βουλή, η επιτροπή ελληνο-αιγυπτιακής φιλίας των βουλευτών που θα ξεκινήσει μια πολύ συστηματική σχέση ανάμεσα στα κοινοβούλια. Η Ελληνική Βουλή εργάζεται για ειρήνη ασφάλεια και φιλία στην περιοχή για να σταματήσουν οι συγκρούσεις και οι συρράξεις που δίνουν αφορμή για τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτός είναι ο στόχος μας και μόνο έτσι μπορεί να ηρεμήσει η περιοχή μας», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι δήλωσε πως η επίσκεψή του στο Κοινοβούλιο αποδεικνύει την εκτίμηση που τρέφει σε αυτόν τον θεσμό καθώς το Κοινοβούλιο θεωρείται πάντοτε ο οίκος του λαού.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα μου. Έχουμε ορίσει τις επιτροπές φιλίας που θα ανταλλάξουν σκέψεις με τις διάφορες χώρες. Έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εφαρμογής όλων των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα και έτσι πρόκειται να προχωρήσουμε. Αίγυπτος και Ελλάδα υπήρξαν οι κοιτίδες πολιτισμών που διέδωσαν τα φώτα τους σε όλον τον κόσμο. Οι σχέσεις μας υπήρξαν και θα παραμείνουν άριστες και υποδειγματικές. Η τωρινή περίοδος και η επόμενη θα παρουσιάσουν περισσότερη σύσφιξη αυτών των σχέσεων και διεύρυνση συνεργασίας», υπογράμμισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. 

Με την συνάντηση αυτή, ο Αλ Σίσι ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα και στις 11:45 θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: