17.12.15

Ήγγικεν η ώρα του ΟΛΠ...


Στον διαγωνισμό για την πώληση του ΟΛΠ, με τον οποίο θα συνεχιστεί ο «χορός» των ιδιωτικοποιήσεων για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν στραμμένη την...
προσοχή τους Μέγαρο Μαξίμου και ΤΑΙΠΕΔ.
Η κυβέρνηση θέλει να πάνε όλα καλά τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, να κατατεθούν τουλάχιστον δύο υψηλές οικονομικές προσφορές για την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και να περάσει το μήνυμα προς το εξωτερικό ότι στην Ελλάδα θέλουμε τις ξένες επενδύσεις και μπορούμε να τις διευκολύνουμε.
Το ίδιο θέλει και το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο όμως η αγωνία έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία 24ωρα. Παρά το γεγονός ότι από προχθές είναι καθ’ όλα έτοιμο να υποδεχθεί τις δεσμευτικές προσφορές, καταγράφεται μια ανησυχία για το κατά πόσο θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές τόσο η Cosco όσο και η APM Terminal, αλλά και για το ύψος των προσφορών.
Πιο συγκεκριμένα, στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν παρατηρήσει μια «χαλαρότητα» της θυγατρικής του ομίλου Maersk, APM Terminal, όσον αφορά το ενδιαφέρον της για τον ΟΛΠ το τελευταίο δίμηνο. Αν και ο δανέζικος όμιλος έχει ενημερώσει ότι θα συμμετάσχει, στην Αθήνα υπάρχει αβεβαιότητα ακόμα και για το ύψος της ενδεχόμενης δεσμευτικής πρότασης.
Οσον αφορά την κινεζική Cosco, τόσο στο ΤΑΙΠΕΔ όσο και στην κυβέρνηση θεωρούν βέβαιη τη συμμετοχή της. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν η προσφορά που θα κάνει θα είναι ανάλογη των υψηλών προσδοκιών που έχει η ελληνική πλευρά ή αν οι αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τον τελευταίο χρόνο θα μειώσουν τη δυναμική της κινεζικής πρότασης.
Την ίδια ημέρα πάντως έχει προκηρύξει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος η οποία αντιδρά στην επιχειρούμενη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς και στην απαξίωση όλων των λιμανιών.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: