2.12.15

Crash test για τα 13 προαπαιτούμενα...

Ευρωζώνη Ελλάδα Κρίση
...στο Eurogroup της Δευτέρας...

Κυβέρνηση και Θεσμοί διαμορφώνουν τα χρονοδιαγράμματά τους για τους μεγάλους στόχους του 2016: την 1η αξιολόγηση και το χρέος. Ωστόσο, πολύ πιο πριν εξαντλείται ο χρόνος για τον...
πρώτο στόχο: την ολοκλήρωση των 13 προαπαιτούμενων ώστε να έρθει "ομαλά" το 1 δισ. ευρώ της δόσης του Αυγούστου στην Ελλάδα.
Το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για το πρώτο μεγάλο "crash test" που θα γίνει την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα είναι -και πάλι- το πρώτο θέμα στη Σύνοδο του Eurogroup, σύμφωνα με την επίσημη ημερήσια διάταξη του προέδρου Dijsselbloem.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, στο Eurogroup θα παρουσιαστεί η αποτίμηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, "με βάση τα 13 προαπαιτούμενα που συνδέονται με το 1 δισ. ευρώ που απομένει από την πρώτη δόση του ESM".
Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης "την κατάσταση σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών".
Στο κείμενο της ημερήσιας διάταξης αναφέρεται ότι "αυτό το 1 δισ ευρώ συνδέεται με μια σειρά από ορόσημα που, μετά από πρόταση των Θεσμών, εγκρίθηκαν από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG) στις 26 Νοεμβρίου.
Αυτό το σετ περιλαμβάνει δράσεις σε 13 πεδία στους τομείς των δημοσιονομικών και του χρηματοπιστωτικού τομέα, διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις (συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των συστάσεων του ΟΟΣΑ και τη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας) και μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης.
Για το χρονικό περιθώριο επισημαίνεται ότι "αναμένεται πως η εφαρμογή των οροσήμων που σχετίζονται με την δυνατότητα εκταμίευσης του 1 δισ ευρώ θα γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου".
Η ολοκλήρωση των δεύτερων προαπαιτούμενων ώστε να έρθει "ομαλά" το 1 δισ. ευρώ, πρέπει –βάσει των αποφάσεων των δανειστών– να καταστεί εφικτή εντός του 2015 ή για την ακρίβεια -ει δυνατό- πριν το τελευταίο 10ήμερο του έτους: με βάση την απόφαση του Eurogroup της 23ης Νοεμβρίου αλλά και του EWG της 26ης Νοεμβρίου, στις 18 Δεκεμβρίου ή έστω λίγες ημέρες αργότερα θα πρέπει να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ των δεύτερων προαπαιτούμενων.
Αυτό σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να έχουν "κλειδώσει" σε επίπεδο διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-Θεσμών, επικυρωθεί πολιτικά από τους δανειστές και ψηφιστεί από τη Βουλή με νέο εφαρμοστικό, όλα τα μέτρα. Η επί της αρχής συμφωνία σε επίπεδο Θεσμών -που σχεδιάζουν να έρθουν την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα- πρέπει να γίνει έως τις 11 Δεκεμβρίου με το κείμενο του Eurogroup να αναφέρει ως χρόνο (και πολιτικής συμφωνίας) τα μέσα Δεκεμβρίου...
Σημειώνεται ότι, όπως έχει γράψει το Capital.gr, βάσει της αρχικής απόφασης του ESM, οι δανειστές, είχαν βάλει ως χρονικό όριο για να εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ των υπο-δόσεων στην 30η Νοεμβρίου (σ.σ. τα 2 δισ. ευρώ αποδεσμεύτηκαν), προεξοφλώντας από τον Αύγουστο καθυστερήσεις στην αξιολόγηση. Σύμφωνα με ερμηνεία που έδιδαν τότε κοινοτικές πηγές, η εκταμίευση των ποσών αργότερα θα συνδεόταν με πολιτικές αποφάσεις παράτασης, όπως αυτή που ελήφθη από τους ΥΠΟΙΚ την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα άλλες πηγές πλέον δεν αποκλείουν η διαθεσιμότητα του 1 δισ. ευρώ μετά από την ορισμένη -μέσω παράτασης- προθεσμία, να συνδέεται και με εγκρίσεις από κοινοβούλια της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων για το 1 δισ. ευρώ περιέχονται οι διατάξεις για τα κόκκινα δάνεια, η εφαρμογή του πτωχευτικού δικαίου που πρόσφατα θεσπίστηκε, οι νέοι κανόνες της ΤτΕ για τα κριτήρια αξιολόγησης της οικονομικής δυνατότητας του δανειολήπτη και οι κανόνες επιλογής και αξιολόγησης της διοίκησης των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ. Επίσης περιέχεται το πλαίσιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέσω ομάδας δράσης που θα ετοιμάσει τις σχετικές προτάσεις, το νέο χωροταξικό πλαίσιο, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, νέα αποτίμηση για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με επίκεντρο τα καύσιμα και τα αναψυκτικά, σαφές χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, δράσεις κατά της φοροδιαφυγής ειδικά στα καύσιμα και στις τριγωνικές συναλλαγές ΦΠΑ, δευτερογενής νομοθεσία για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και στις διαγνωστικές εξετάσεις και η εφαρμογή του Νόμου για το ΕΣΠΑ με τη λήψη όλων των αναγκαίων αποφάσεων για την εξάλειψη των καθυστερήσεων.
Αλλά και στην επίσημη ατζέντα του Συμβουλίου της ΕΕ για την σύνοδο του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, η οποία εκδόθηκε σήμερα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι υπουργοί θα εξετάσουν την εφαρμογή των προαπαιτούμενων που συνδέονται με το 1 δισ. ευρώ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: