6.12.15

Στο Eurogroup για το 1 δισ. ο Τσακαλώτος...

Στο Eurogroup για το 1 δισ. ο Τσακαλώτος

Την πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας θα εξετάσουν αύριο Δευτέρα οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup. Αθήνα και...
δανειστές θα θέσουν επί τάπητος την δεύτερη δέσμη προπαιτούμενων μέτρων που καλέιται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση του υπολειπόμενου 1 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση της χρηματοδοτικής συνδρομής και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού το βράδυ του Σαββάτου η κυβέρνηση τώρα θα πρέπει να κάνει νομοθετική πράξη τα νέα μέτρα του β΄πακέτου με τα χρονικά περιθώρια να είναι στενά.

Όπως διεμήνυσε στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε ευρωπαίος αξιωματούχος, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα μέτρα έως τις 11 Δεκεμβρίου ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση του ενός δισ. ευρώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ένα δισ. ευρώ καλό θα ήταν να εκταμιευθεί πριν από το τέλος του χρόνου, διότι διαφορετικά η εκταμίευσή του θα καθυστερήσει ενώ εξήγησε ότι η διαθεσιμότητα της υποδόσης λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε αυτό δε σημαίνει ότι το ένα δισ. ευρώ θα εξατμιστεί, αλλά θα είναι διαθέσιμο με τις επόμενες αξιολογήσεις του τρίτου προγράμματος, εντός του 2016.

Αύριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συμμετάσχει στο Eurogroup έχοντας στα χέρια το "ναι" της Βουλής στον προϋπολογισμό και θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους του για την εφαρμογή των μέτρων και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν..

Πρόκειται μεταξύ άλλων για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τη σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Εφόσον όλα πάνε καλά και εγκριθεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ θα αρχίσουν και οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να περάσει το βαρύ θέμα του ασφαλιστικού που αν τελικά εγκριθεί από την ελληνική Βουλή χωρίς παρατράγουδα θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης όχι πάντως νωρίτερα του Φεβρουαρίου.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: