3.12.15

Στις κάλπες οι Δανοί για τη Europol...


Oι νέες ρυθμίσεις έχουν περάσει σχεδόν απαρατήρητες στην υπόλοιπη ΕΕ...
Στις κάλπες προσέρχονται οι Δανοί, προκειμένου να αποφανθούν με δημοψήφισμα για το αν θα αποδεχτούν τις νέες προβλέψεις για τη Europol, ή αν θα τις απορρίψουν. Σημειώνεται ότι οι νέες ρυθμίσεις έχουν περάσει σχεδόν απαρατήρητες στην υπόλοιπη ΕΕ.
Οι...
νέες προβλέψεις για τη λειτουργία της Europol τίθενται σε ισχύ τους επόμενους μήνες, αλλά για να είναι συμβατό το δανικό νομικό πλαίσιο με τον συντονισμό που προβλέπεται πρέπει να υποχωρήσει η Δανία από την «εξαίρεση» που έχει διασφαλίσει έναντι της ΕΕ.

Η Δανία είχε διασφαλίσει το 1993 εξαιρέσεις (opt out) από το κοινοτικό πλαίσιο στα πεδία της άμυνας, των ζητημάτων υπηκοόητητας, της νομισμαστικής πολιτικής και θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών. Στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, οι Δανοί ερωτώνται αν το opt out για το τελευταίο θα μπορεί να γίνει opt in.

Τάση προς το ΟΧΙ

Τα περισσότερα κόμματα, πλην του ευρωσκεπτικιστικού «Δανικού Λαϊκού Κόμματος» (DF), υποστηρίζουν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Το κυβερνών κόμμα Venstre του κεντροδεξιού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν όπως και τα υπόλοιπα κεντρώα και κεντροαριστερά κόμματα έχουν καλέσει τους Δανούς να υπερψηφίσουν, λέγοντας πως στην αντίθετη περίτπωση «η Κοπεγχάγη δεν θα μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος».

Ωστόσο, το ευρωσκεπτικιστικό DF -το οποίο είχε έρθει δεύτερο στις εκλογές- έχει υιοθετήσει διαφορετικό μήνυμα: ΟΧΙ, επειδή τα opt out της Δανίας διασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία απέναντι στους «ευρωκράτες στις Βρυξέλλες».

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μοιρασμένους τους Δανούς, με τη μερίδα των αναποφάσιστων να είναι σημαντική, αλλά την τάση να κλίνει προς το «όχι».

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: