8.12.15

Η άνοδος της Λεπέν επιτείνει την ανάγκη μεταρρύθμισης της ΕΕ...

Η άνοδος της Le Pen επιτείνει την ανάγκη μεταρρύθμισης της ΕΕ

Το αποτέλεσμα που πέτυχε το Εθνικό Μέτωπο στον πρώτο γύρο των περιφερειακών γαλλικών εκλογών, δεν είναι τίποτα λιγότερο από ιστορικό. Το κόμμα της Marine Le Pen τερμάτισε στην...
πρώτη θέση, κερδίζοντας σχεδόν το 28% των εθνικών ψήφων –το υψηλότερο ποσοστό που έχει πετύχει ποτέ. ΟΙ υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου ήταν πρώτοι σε έξι από τις 13 περιφέρειες της ηπειρωτικής Γαλλίας, υπεραποδίδοντας του κεντροδεξιού συνασπισμού του Nicolas Sarkozy και του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Francois Hollande.
Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Ο δεύτερος, αποφασιστικός γύρος αυτών των περιφερειακών εκλογών, θα λάβει χώρα την επόμενη Κυριακή, και η συμπεριφορά των ψηφοφόρων μπορεί να αλλάξει μεταξύ δύο γύρων. Ωστόσο, το εθνικό Μέτωπο στα αλήθεια μοιάζει να βρίσκεται κοντά στο να το πετύχει. Το κόμμα δεν έχει διοικήσει ποτέ ξανά μια γαλλική περιοχή. Το να εξασφαλίσει τον έλεγχο έστω και μιας, θα αποτελεί ήδη μια άνευ προηγουμένου επιτυχία.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα κέρδη του Εθνικού Μετώπου σημειώθηκαν σε όλων των τύπων τις περιφέρειες –από την εύπορη Γαλλική Ριβιέρα μέχρι την αγροτική Βουργουνδία. Η βιομηχανική βόρεια περιοχή (τώρα συγχωνεύθηκε με το Picardy), όπου ήταν υποψήφια η ίδια η Marine Le Pen, και έλαβε πάνω από το 40% των ψήφων ήδη από τον πρώτο γύρο, ήταν ένα προπύργιο της Αριστεράς από τη δεκαετία του 1980 που ξεκίνησαν οι άμεσες εκλογές των περιφερειακών συνελεύσεων στη Γαλλία.
Μιλώντας γενικά, η Γαλλία παραμένει ένα συγκεντρωτικό κράτος. Παρά την πρόσφατη εδαφική μεταρρύθμιση που έχει διευρύνει τις αρμοδιότητές τους, οι γαλλικές περιοχές συνέχισαν να έχουν σχετικά περιορισμένες εξουσίες σε σχέση με –για παράδειγμα- τους Ισπανούς ομολόγους των. Ωστόσο, μια ισχυρή επίδοση σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές θα επιτρέψει στην Le Pen να ενισχύσει την τοπική βάση ισχύος της με στόχο τις προεδρικές εκλογές του 2017.
Αυτές οι περιφερειακές εκλογές ήταν πραγματικά η πρώτη δοκιμασία μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Ωστόσο, θα ήταν απλουστερικό να θεωρήσουμε τα κέρδη του Εθνικού Μετώπου απλώς ως το αποτέλεσμα της σπασμωδικής αντίδρασης των Γάλλων ψηφοφόρων στα τραγικά γεγονότα του προηγουμένου μήνα. Ο πρόεδρος Hollande σημείωσε μια μάλλον εντυπωσιακή ανάκαμψη των ποσοστών δημοτικότητάς του στον απόηχο των επιθέσεων. Και πάλι, αυτό δεν τον απάλλαξε από άλλη μια απογοητευτική εκλογική βραδιά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: