22.1.16

Το Νταβός και η 4η βιομηχανική επανάσταση...

Το Νταβός και η 4η βιομηχανική επανάσταση

Η ιστορία του καπιταλισμού -από την εισαγωγή του ατμού έως τη χρήση του ηλεκτρισμού και την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής– είναι η ιστορία της ανάπτυξης των τεχνολογικών μέσων που εδραίωσαν την...
κυριαρχία της αστικής τάξης και «φούσκωσαν» την κερδοφορία της.

Αυτές τις μέρες οι επιτελείς του παγκόσμιου πλούτου συναντώνται και πάλι στο περίφημο Νταβός της Ελβετίας, χώρας-ημιπαράνομου κουμπαρά, για να συζητήσουν την επερχόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, δηλαδή την επέλαση της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες παραγωγής.

Ο πρώην διοικητής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Αξελ Βέμπερ, ο οποίος –για να μην ξεχνάμε και την τακτική της «περιστρεφόμενης πόρτας»- σήμερα είναι πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS [αυτής με τις ελληνικές καταθέσεις («μαύρων») δισεκατομμυρίων της λίστας Μπόργιανς], παρουσίασε μια έκθεση που προϊδεάζει για τα αποτελέσματα και αυτής της επανάστασης στον κοινωνικό ιστό.

Εν συντομία και σχηματικά, η επέκταση της χρήσης ρομπότ και μηχανών τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) όχι μόνο στη βιομηχανία, αλλά πλέον και σε σημαντικό μέρος των υπηρεσιών, θα μεγαλώσει το χάσμα και τις ανισότητες μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων (ή αναδυόμενων) χωρών, αλλά και μεταξύ ειδικευμένων και ανειδίκευτων εργαζομένων, πλούσιων και φτωχών, νέων και ηλικιωμένων, ανδρών και γυναικών.

Στα ίδια συμπεράσματα κατέληγε πέρσι και η έκθεση της Bank of America Merrill Lynch, η οποία εκτιμούσε ότι η αυξανόμενη αυτοματοποίηση στην παραγωγή απειλεί να εκτοπίσει την επόμενη εικοσαετία περίπου το 35% των εργατών στη Βρετανία και το 47% στις ΗΠΑ. Ηδη οι διοργανωτές του Φόρουμ του Νταβός προβλέπουν ότι αναμένεται να χαθούν περί τα επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας την επόμενη πενταετία.

Με λίγα λόγια, αυτή η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα επιταχύνει και θα βαθύνει τους διεθνείς και κοινωνικούς διαχωρισμούς, βυθίζοντας την ανθρωπότητα σε ακόμα μεγαλύτερη εντροπία, αστάθεια και κινδύνους. Οι εξελίξεις αυτές φυσικά δεν είναι άσχετες με το σημερινό γεωπολιτικό χάος, με τους πολέμους, τις κρίσεις και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Η αναμενόμενη οικονομική υποβάθμιση των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων χωρών προς όφελος των αναπτυγμένων είναι βέβαιο ότι, αφενός, θα πολλαπλασιάσει τους λόγους της μετανάστευσης και, αφετέρου, θα βαθύνει τα αισθήματα μίσους και εκδίκησης προς τη «Δύση».

Ηδη η Ευρώπη βρίσκεται στο σημείο τομής έξι διαφορετικών εστιών κρίσης: οικονομία, προσφυγικό-μεταναστευτικό, Ρωσία, Ουκρανία, Συρία και βρετανικό δημοψήφισμα. Και φυσικά δεν αναμένεται να μείνει ανεπηρέαστη από τις παγκόσμιες εξελίξεις που πυροδοτούνται από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας, από τις κακές επιδόσεις των χωρών με αναδυόμενη οικονομία, από τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου και τη Σαουδική Αραβία, αλλά και από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ που συνωστίζονται στο Νταβός και έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας και της γεωπολιτικής, έχουν μόνο μέλημά τους τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους.

Μένει στα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα των πολιτών να δραστηριοποιηθούν για τις κραυγαλέες ανισότητες, τους πολέμους και την περιβαλλοντική καταστροφή, κόντρα στην ιδιοποίηση από τον αρπακτικό καπιταλισμό κάθε ανθρώπινου επιτεύγματος, της τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένης.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: