9.1.16

Η αναμέτρηση μέσα στη Νέα Δημοκρατία...

Κωνσταντίνος Καραμανλής και Κωνσταντίνος ΜητσοτάκηςΜε τον δεύτερο γύρο των εκλογών για νέο πρόεδρο κλείνει η παρατεταμένη εσωκομματική αντιπαράθεση στη Νέα Δημοκρατία και μπαίνει σε νέα φάση η...
λειτουργία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν οξείες αντιπαραθέσεις και ορισμένες φορές εκτοξεύτηκαν βαρείς χαρακτηρισμοί από εκπροσώπους όλων των εσωκομματικών στρατοπέδων, τελικά δεν έγιναν ορατές κάποιες ιδεολογικο-πολιτικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των υποψηφίων.

Οσο περνούσαν οι μέρες, γινόταν όλο και πιο σαφές ότι η αντίθεση κορυφώνεται μεταξύ των δύο ιστορικών πολιτικών οικογενειών που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη συγκρότηση της μεταπολιτευτικής συντηρητικής παράταξης. Καραμανλήδες εναντίον Μητσοτάκηδων, λοιπόν.

Οσο κι αν επιχειρήθηκε και από τις δύο πλευρές να συγκαλυφθεί η υποβόσκουσα αντιπαράθεση, τελικά ξαναβλέπουμε ένα έργο που ξεκίνησε πριν από έξι δεκαετίες και εξακολουθεί να παίζεται στη σκηνή και στο παρασκήνιο της πολιτικής ζωής.

Η εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν μια βαρετή επανάληψη εκείνων των παλιών συγκρούσεων, αν δεν έβρισκαν νέους τρόπους να τις αναπαραγάγουν οι επίγονοι των πρώτων μονομάχων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι αντιθέσεις αυτές δεν εδράζονται σε πολιτικές ομαδοποιήσεις, ενώ και οι πρωταγωνιστές της αντιπαράθεσης αποφεύγουν να τις επενδύσουν με σαφές πολιτικό περιεχόμενο. Γι’ αυτόν τον λόγο παραμένει ακόμα άγνωστο αν θα γεφυρωθούν οι αντιθέσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης την Κυριακή το βράδυ.

Αντίθετα είναι γνωστό ότι η σύγκρουση κομματικών φατριών χωρίς σαφές πολιτικό διακύβευμα δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί ύστερα από παρόμοιες εσωκομματικές διαδικασίες. Τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα γιατί η εκλογική αυτή διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε κλίμα γενικής απαξίωσης του πολιτικού κόσμου.

Και έτσι ο προσωπικός ή ακόμα και «οικογενειακός» χαρακτήρας της αντιπαράθεσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενισχύει τη γενικότερη κρίση του κομματικού συστήματος και σκιάζει τις πολιτικές εξελίξεις.

Από αυτή την άποψη, η τελική έκβαση της εσωκομματικής μάχης δεν ενδιαφέρει μόνο τους κομματικούς οπαδούς.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: