24.1.16

Πες, πες κάτι θα μείνει...

Η αποκάλυψη είναι πρωτοσέλιδο. Και τι άλλο θα μπορούσε να ήταν άλλωστε. Κι αν αφορά δημόσιο πρόσωπο, που μάλιστα ασκεί και εξουσία, θα αναπαραχθεί απ το σύνολο του τύπου. Και θα μείνει ως εντύπωση.

Τι γίνεται όμως στις...
περιπτώσεις που στην πορεία αποδεικνύεται ότι η... αποκάλυψη δεν ήταν και τόσο «αποκάλυψη» αλλά βασίστηκε σε ανυπόστατες φήμες και ψεύδη; Το μέσον που δημοσίευσε τις «αποκαλύψεις», μπροστά στον κίνδυνο να καταδικαστεί σε βαρύ πρόστιμο προχωρά συνήθως σε επανόρθωση. Μ ένα μικρό μονοστηλάκι κάπου στις μέσα σελίδες, χωρίς καν τίτλο.

Η... δήθεν αποκάλυψη, έγινε πρωτοσέλιδα επί πρωτοσέλιδων. Η επανόρθωση ένα μονοστηλάκι μόλις 15 λέξεων. Η... δήθεν αποκάλυψη αναπαρήχθη σε εκατοντάδες μέσα. Η επανόρθωση αποσιωπήθηκε... Οι αρχικές εντυπώσεις θα μείνουν στο διηνεκές... Η γνωστή ρήση του θεωρητικού της προπαγάνδας «πες, πες κάτι θα μείνει» βρίσκει εδώ την καλύτερη εφαρμογή της.

Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Το χρονικό μιας... Κατρουγκαλιάδας

Το τελευταίο κρούσμα είναι το γεγονός ότι η εφημερίδα «Το Βήμα» παραδέχτηκε πως είχε γράψει ανακρίβειες και αναλήθειες σχετικά με τους δήθεν διορισμούς που υποσχόταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος με προμήθεια 12%. Αν και μεγάλη... η είδηση πέρασε στα ψιλά, τόσο στο Βήμα όσο και στα υπόλοιπα μέσα που είχαν σπεύσει τον περασμένο Μάρτιο να αναφερθούν σε αυτό αφιερώνοντας πρωτοσέλιδα και τηλεοπτικό χρόνο για να καταλογίσουν στον υπουργό Εργασίας από σκάνδαλο ως… ηθική έκπτωση.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου όπου έκανε λόγο για συκοφαντία, πλαστογραφία και προβοκάτσια, σημειώνοντας πως «το Βήμα ενορχηστρώνει τη βρώμικη επίθεση». Ο υπουργός είχε ζητήσει από το Βήμα να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, κάτι που δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγή κατά του προέδρου του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη, του Διευθυντή του «Βήματος» Αντώνη Καρακούση αλλά και του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού «Βήμα Fm» Βασίλη Χιώτη, ο οποίος ήταν και ο συντάκτης του δημοσιεύματος που εμφάνιζε τον υπουργό «να υπόσχεται διορισμούς με προμήθεια 12%».

Σχέση με τη διαροή φέρεται να είχαν οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: