17.1.16

Κουίζ... για δυνατούς λύτες...

Podemos
Νέα Βουλή, νέα πρόσωπα, νέο στιλ και... καμία κυβέρνηση. Πρώτη φορά στα τελευταία 40 χρόνια, η Ισπανία αποκτά Βουλή, χωρίς όμως να...
βγάζει και κυβέρνηση, αφού στις εκλογές της 20ής Δεκέμβρη κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε ικανή πλειοψηφία, ενώ καμία συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων δεν φαίνεται να προχωρά.

Καθώς οι επόμενες εβδομάδες θα περάσουν με ανοιχτές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ψηφοφορίες στη Βουλή, τρία είναι τα βασικά σενάρια: μεγάλος συνασπισμός (μάλλον απίθανο, αλλά όχι αδύνατο), σενάριο Πορτογαλίας (δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο), νέες εκλογές (ίσως το πιο πιθανό).

● Η κάλπη άφησε το Λαϊκό Κόμμα (Ρ.Ρ.) του Μαριάνο Ραχόι με μόλις 135 έδρες, μακριά από τις 176 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Τα «κουκιά» δεν βγαίνουν ούτε με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos και μόνο αν συμμετείχε και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια διευρυμένη ισχυρή πλειοψηφία.

Ο Ραχόι έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού με αυτά τα τρία κόμματα. Αυτό είναι και το επιθυμητό σενάριο για Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο και δηλώνει ότι προτιμά μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα προοδευτικά κόμματα τύπου Πορτογαλίας.

Τις προάλλες, όμως, οι τρεις συμφώνησαν να εκλέξουν πρόεδρο της Βουλής τον παλαίμαχο σοσιαλιστή Πάτσι Λόπεθ, γεγονός που έκανε έξαλλο τον Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos. Θα μπορούσε αυτή η συνεργασία να επαναληφθεί σε επίπεδο κυβέρνησης;

Ενδεχομένως ναι, αν κοπούν οριστικά οι γέφυρες με το Podemos και αν ο Σάντσεθ συρθεί σε μια –αυτοκαταστροφική σύμφωνα με πολλούς– λύση στο όνομα της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ισπανίας, καθώς δεξιοί, σοσιαλιστές και Ciudadanos διαφωνούν με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η λύση αυτή θα διευκολυνθεί αν θυσιαστεί ο Ραχόι και το Ρ.Ρ. προτείνει άλλον επικεφαλής για το αξίωμα του πρωθυπουργού, με πιθανότερα ονόματα εκείνα της αντιπροέδρου του κόμματος Σοράγια Σάενς δε Σανταμαρία ή της επικεφαλής της αυτόνομης περιφέρειας της Μαδρίτης Κριστίνα Θιφουέντες.

● Το σενάριο συνεργασίας ανάμεσα σε PSOE και Podemos, το οποίο χώλαινε εξαρχής λόγω βασικών διαφωνιών στο ζήτημα της Καταλονίας (το Podemos τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος), έγινε ακόμα πιο δύσκολο μετά τη συμφωνία για την εκλογή του σοσιαλιστή Λόπεθ ως προέδρου της Βουλής.

Τις τελευταίες μέρες, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έχει μόνο πικρά λόγια να πει για τον Πέδρο Σάντσεθ τον οποίο κατηγορεί για «σύμφωνο ντροπής» και για «χάραξη κόκκινης γραμμής».

«Αν κάποιος βάζει ανάχωμα στη δυνατότητα για αλλαγή σε αυτή τη χώρα αυτός είναι ο Πέδρο Σάντσεθ», δήλωσε.

Ο αρχηγός των σοσιαλιστών, ωστόσο, εξακολουθεί να δηλώνει ανοιχτός στη συνέχιση των συνομιλιών με το Podemos και να πιστεύει ότι στο τέλος θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι δυο τους, όμως, θα σχημάτιζαν κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς δεν συγκεντρώνουν 176 έδρες. Γι' αυτό και ο Σάντσεθ κρατά ανοιχτούς διαύλους και με τους Ciudadanos, γεγονός που φυσικά δεν χαροποιεί καθόλου τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

● Αν καμία συνεργασία δεν ευοδωθεί, τότε θα προκηρυχθούν αναγκαστικά νέες εκλογές, το νωρίτερο τον Μάρτιο. Αυτό, σύμφωνα με αρκετά σχόλια στον ισπανικό Τύπο, φαίνεται να είναι το σενάριο που προτιμά το Podemos.

To κόμμα κατέβηκε πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές και ήρθε τρίτο με πολύ μικρή διαφορά από το PSOE.

Ο Ιγκλέσιας, κατά τα φαινόμενα, ελπίζει πως σε μια νέα προσφυγή στην κάλπη η κατάταξη αυτή θα αντιστραφεί. Ιδίως, αν καταφέρει να καταδείξει τους σοσιαλιστές ως τους κύριους υπεύθυνους για τον μη σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις, όπως έγινε στη γειτονική Πορτογαλία.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, αντίθετα, δεν επιθυμεί νέες εκλογές, καθώς δεν προσδοκά αύξηση των δυνάμεών του. Πολύ περισσότερο ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος παίζει τώρα το τελευταίο του χαρτί προκειμένου να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Ολα τα παραπάνω βέβαια ισχύουν εφόσον πάρουμε στα σοβαρά τις επίσημες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Γιατί υπάρχει πάντα κι ένα άγνωστο παρασκήνιο.

Τα πράγματα θα είναι για καιρό ρευστά και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Οι Ισπανοί, αν μη τι άλλο, δεν μπορούν να παραπονεθούν ότι δεν ζουν σε ενδιαφέροντες καιρούς...

Ράστα, μωρά και... εγκεφαλικά

Οταν το καινούργιο συναντά το παλιό, συχνά είναι αναπόφευκτο το πολιτισμικό σοκ. Οι 69 βουλευτές του Podemos που έκαναν πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην ισπανική Βουλή, έφεραν μαζί τους ένα νέο αέρα, εναλλακτικό στιλ και... πολλά εγκεφαλικά στους παλιούς, δεξιούς και σοσιαλιστές.

Στη νέα Βουλή που έχει εκλέξει τις περισσότερες ώς τώρα γυναίκες (138 επί συνόλου 350), την παράσταση έκλεψε αναμφισβήτητα η Καρολίνα Μπεσκάνσα από το Podemos, η οποία έκανε το ντεμπούτο της φέρνοντας μαζί και το μόλις έξι μηνών μωρό της, το οποίο εξακολουθεί να θηλάζει.

Από το Podemos προέρχεται και η πρώτη μαύρη βουλευτής στα ισπανικά χρονικά, η Ρίτα Μποσάο από την Ισημερινή Γουινέα, η οποία ζει στην Ισπανία εδώ και 30 χρόνια. Του Podemos και ο Μιγκέλ Βίλα, πρώην εικονολήπτης της Βουλής και συνδικαλιστής, ο οποίος έκανε το πέρασμα από την κάμερα στα βουλευτικά έδρανα.

Τίποτα, όμως, δεν συγκρίνεται με το «σοκ» που προκάλεσε ο Αλμπέρτο Ροδρίγκεθ, ο πρώτος βουλευτής με μαλλί ράστα! Η φωτογραφία με τον Μαριάνο Ραχόι να κοιτά αποσβολωμένος τον βουλευτή του Podemos που περνούσε από μπροστά του με ράστα και γκρι ριγέ πουλόβερ, έκανε τον γύρο του κόσμου. Φαίνεται όμως ότι το σοκ που προκάλεσε στη δεξιά αντιπρόεδρο της Βουλής Θέλια Βιγιαλόμπος ήταν ακόμα μεγαλύτερο:

«Δεν έχω κανένα θέμα με τα ράστα, αρκεί να μη με κολλάνε ψείρες», είπε η «σοβαρή» πολιτικός, την οποία ο φακός είχε συλλάβει στο παρελθόν να παίζει Candy Crash την ώρα της συνεδρίασης.

Αλλά, την πραγματικά «πληρωμένη» απάντηση σε όλους τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ που κατηγόρησαν το Podemos για σόου, τσίρκο και ασέβεια, την είχε δώσει ήδη προεκλογικά ο 33χρονος Ροδρίγκεθ, ανώτερος τεχνικός σε διυλιστήριο: «Τα χειρότερα δράματα, οι περικοπές και οι επιθέσεις που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, έχουν προέλθει από ανθρώπους με κοστούμια και γραβάτες».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: