13.2.16

«Τυράκι» για κλείσιμο της αξιολόγησης...

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ

Χαλαρώνει τη στάση της η ΕΚΤ;...

Ετοιμη να πατήσει το κουμπί επαναφοράς της εξαίρεσης (waiver) ώστε τα ελληνικά ομόλογα να γίνονται και πάλι αποδεκτά ως ενέχυρα πριν ολοκληρωθεί...
και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόθεση να δοθεί νωρίτερα η δυνατότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που διενεργεί η ΕΚΤ και το οποίο αναμένεται ότι θα διευρυνθεί σημαντικά με την υιοθέτηση νέων «ιδιαίτερα αντισυμβατικών μέτρων» κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου.

Το ενδεχόμενο ταχύτερης επαναφοράς του waiver έπειτα από ένα χρόνο είχε αφήσει ανοιχτό και τον Δεκέμβριο ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Β. Κοστάντσιο, αποσυνδέοντας την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύησης στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών.

Η μόνη προϋπόθεση που φέρονται να βάζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, ώστε να ανάψει το πράσινο φως γι΄ αυτές τις -ως επί το πλείστον πολιτικές- αποφάσεις απεγκλωβισμού της Ελλάδας από την καραντίνα της φτηνής χρηματοδότησης, είναι σύμφωνα με πηγές από το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών «να υπάρξει η βεβαιότητα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ότι η αξιολόγηση θα κλείσει».

Πρόκειται για μια προϋπόθεση που, ακριβώς επειδή είναι αόριστη, μοιάζει περισσότερο να λειτουργεί σαν το «τυράκι» ενόψει της επιστροφής των δανειστών τις προσεχείς εβδομάδες για το κλείσιμο της αξιολόγησης που αναμένεται ότι θα επιτευχθεί με σκληρές παραχωρήσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ειδικά στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Αντισυμβατικά «εργαλεία»

Από την άλλη, η πρόθεση της ΕΚΤ να μην περιμένει μέχρι την τελική συμφωνία και την έγκριση της αξιολόγησης από το Eurogroup, καταδεικνύει όχι μόνο την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνδράμει στην επίλυση του «ελληνικού προβλήματος», αλλά κυρίως την αγωνία της να περιορίσει τις εστίες κρίσης που άναψαν για τα καλά τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου και της απώλειας εμπιστοσύνης των επενδυτών στις τράπεζες και να ενδυναμώσει την ασθενική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες φέρουν τους τεχνοκράτες της ΕΚΤ να εισηγούνται ακόμη μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση και «εργαλεία», κάποια εκ των οποίων ηχούν πράγματι «αντισυμβατικά» με τα σημερινά δεδομένα, αλλά την ίδια στιγμή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να πάρουν το πράσινο φως από την υπέρμαχο της λιτότητας, Γερμανία.

•Ενα τέτοιο εργαλείο που συζητείται πλέον ως σενάριο στους κόλπους της ΕΚΤ είναι αυτό της «ποσοτικής χαλάρωσης για τους ανθρώπους» (QE for the people).

Η ιδέα είναι τόσο πρωτοποριακή όσο και λογική και έχει να κάνει με την άμεση χρηματοδότηση των πολιτών από την κεντρική τράπεζα, ώστε να καλύπτουν μέρος των υποχρεώσεών τους και να αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση.

Το «μειονέκτημα» αυτής της λύσης δεν είναι τόσο τεχνικό, όσο «πολιτικό» καθώς τέτοιες προτάσεις συναντούν την αντίδραση των «γερακιών» της λιτότητας.

Μέχρι σήμερα η ποσοτική χαλάρωση απευθύνεται μόνο στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, για χάρη των οποίων οι κεντρικές τράπεζες «κόβουν» τρισεκατομμύρια φτηνού «ψηφιακού χρήματος» με την προσδοκία ότι θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις, αλλά τα χρήματα αυτά καταλήγουν με τη μορφή φούσκας στις κεφαλαιαγορές.

•Μια άλλη «ιδέα» που βρίσκεται στο τραπέζι είναι αυτή της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες έναντι εγγύησης ακινήτων ή και της απευθείας αγοράς ακινήτων, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να έχει πολλούς υποστηρικτές.

•Μία τρίτη επιλογή είναι η απευθείας αγορά μετοχών από τα χρηματιστήρια.

•Μια τέταρτη επιλογή είναι η επέκταση της αγοράς εταιρικών ομολόγων που όμως θα αφορά μη καλυμμένα με εγγυήσεις υβριδικά ομόλογα υψηλού ρίσκου («mezzanine debt»). Απαιτείται, όμως, μεταξύ άλλων η εγγύηση των κρατών για να μπορεί η ΕΚΤ να τα αποκτήσει.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν τις «εναλλακτικές» που εξετάζει η ΕΚΤ σε περίπτωση που η αναταραχή των αγορών εξελιχθεί σε Αρμαγεδδώνα στο μέλλον.

Μέχρι να συμβεί αυτό, η ΕΚΤ πιθανότατα θα συνεχίσει την ποσοτική χαλάρωση επεκτείνοντας τον Μάρτιο την ισχύ των εργαλείων που ήδη χρησιμοποιεί.

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: