2.2.16

Σκληρή ατζέντα από τους δανειστές...


...για συντάξεις και φόρους...

Παράλληλο άνοιγμα ασφαλιστικού και φορολογικού είναι το νέο προαπαιτούμενο που βάζουν οι δανειστές για να προχωρήσει η τελική φάση της αξιολόγησης, δείχνοντας εξ αρχής τις...
εξαιρετικά δύσκολες ισορροπίες που καλείται να κρατήσει η κυβέρνηση στις – τουλάχιστον – τρεις εβδομάδες της διαπραγμάτευσης.

Η ατζέντα του νέου μπρα ντε φερ οριστικοποιήθηκε χθες στη συνάντηση των τεσσάρων εκπροσώπων των πιστωτών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τη λίστα απαιτήσεων του κουαρτέτου να αγγίζει σκληρές κόκκινες γραμμές και ν’ ανεβάζει κατακόρυφα τον πήχη του «λογικού συμβιβασμού» που επιζητά η Αθήνα: Κατά τις πληροφορίες το κουαρτέτο, με πιο σκληρή πάντοτε την πλευρά του ΔΝΤ, επιμένει στη μείωση των κύριων συντάξεων, ζητά παρεμβάσεις και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος από το 2016 και, ειδικά το Ταμείο, βάζει θέμα πρόσθετων μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και «να βγουν τα νούμερα». Σ’ αυτό το πλαίσιο, δε, έπεσε ήδη στο τραπέζι και η πρόταση για αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα υψηλά εισοδήματα ακόμη και στο 50%.

Ανοίγει και το φορολογικό

Ενώπιον αυτής της ατζέντας, η κυβέρνηση απαντά με την κατάθεση – ενδεχομένως ακόμη και σήμερα – της δικής της πρότασης για το φορολογικό, δεσμεύεται να πάει ταυτόχρονα στη Βουλή το ασφαλιστικό και το φορολογικό με «1+1 νομοσχέδια» και, ταυτόχρονα, υπενθυμίζει ότι ήδη στον προϋπολογισμό του 2016 έχουν συμπεριληφθεί έσοδα από φορολογικές παρεμβάσεις όπως εκείνες που αφορούν τα εισοδήματα από ενοίκια.

Με αυτή την υπενθύμιση το οικονομικό επιτελείο δείχνει, ουσιαστικά, την πρόθεσή του, να περιορίσει τις όποιες φορολογικές αλλαγές για το 2016 στην πιο ήπια εκδοχή τους – προοπτική, ωστόσο, που αυτή τη στιγμή δεν δείχνει διασφαλισμένη.

Το μεγάλο «αγκάθι» άλλωστε, όπως επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Σταθάκη παραμένουν οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους: Οι δανειστές επιμένουν – στη μετριοπαθή έκφρασή τους, ήτοι αυτή των Βρυξελλών – ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, ενώ αντιθέτως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κενό είναι μηδενικό και δεν θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις χάρις στο «μαξιλάρι» του απροσδόκητου πλεονάσματος του 2015.

Δεν θέλει ρήξη η κυβέρνηση

Παρά την απόσταση, πάντως, στις επιλογές της Αθήνας δεν συμπεριλαμβάνεται αυτή τη στιγμή η ρήξη, με κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν χθες το βράδυ πως υπάρχει διάθεση εξεύρεσης λύσεων και συμφωνίας από αμφότερες τις πλευρές.

«Υπήρξε καλοπροαίρετη διάθεση στη συζήτηση από την πλευρά των δανειστών» ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Στην τελική ευθεία για το ασφαλιστικό

Η εν λόγω διάθεση, ωστόσο, μένει να επιβεβαιωθεί και στη σημερινή, καθοριστική συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατούγκαλο για το ασφαλιστικό, όπου θέση των δανειστών παραμένει μέχρι στιγμής ότι η μεταρρύθμιση που προτείνει η ελληνική πλευρά δεν καλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απαντά ότι η διαφύλαξη των κύριων συντάξεων παραμένει «κόκκινη γραμμή», τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε νέα περικοπή και υποστηρίζει ότι διαθέτει εναλλακτικά σενάρια που εάν χρειαστεί θα τα καταθέσει, προκειμένου ακριβώς να μην υπάρξουν νέες μειώσεις.

Το πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η αισιοδοξία θα φανεί, σε πρώτη φάση, έως το τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα έχουν αποτυπωθεί οι τελικές θέσεις των πιστωτών επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προτείνει η Αθήνα και επί των δημοσιονομικών μεγεθών.

Στη συνέχεια, οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα αποχωρήσουν για να επιστρέψουν μετά από 7 με 10 ημέρες για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Αυτή η τελική φάση εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, με την κυβέρνηση να επιμένει στον στόχο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: